SEGRE

POLÍTICA ELECCIONS

Els socialdemòcrates guanyen per la mínima als primers comicis sense Merkel en 16 anys

Exigu avantatge sobre els democristians de la CDU, que obtenen els pitjors resultats des del final de la Segona Guerra Mundial || Ecologistes i liberals decidiran qui és el pròxim canceller d'Alemanya

El socialdemòcrata Olaf Scholz, vencedor per la mínima de la nit electoral, acompanyat per la cúpula de la seua formació, ahir a la nit.

El socialdemòcrata Olaf Scholz, vencedor per la mínima de la nit electoral, acompanyat per la cúpula de la seua formació, ahir a la nit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els socialdemòcrates de l’SPD, encapçalats pel fins ara ministre de Finances, Olaf Scholz, van guanyar les eleccions federals celebrades ahir a Alemanya. Tanmateix, l’avantatge que van obtenir sobre els democristians de la CDU va ser exigu i la clau de la governabilitat del país la tenen els ecologistes i els liberals. Els neocomunistes de Die Linke es van desplomar, amb la qual cosa la coalició d’esquerres que s’havia plantejat durant la campanya no suma majoria al legislatiu germànic.

D’aquesta manera, els Verds, que ara són la tercera força, i el Partit Liberal Demòcrata (FDP), que és la quarta, decidiran qui dirigirà Alemanya en els propers anys, tenint en compte que totes les formacions van insistir ahir a la nit a descartar una aliança amb els ultradretans d’Alternativa per Alemanya (AfD)..

Així les coses, l’SPD es va imposar en els comicis amb un 25,9 per cent dels vots, seguit molt de prop pel CDU, que va aconseguir un 24,1 per cent dels sufragis. Els democristians es van enfonsar vuit punts respecte a l’última cita electoral i van aconseguir el seu pitjor resultat en unes eleccions federals des del final de la Segona Guerra Mundial. Al contrari, els Verds van passar de ser la sisena a la tercera força, amb un 14,7% dels suports. L’FDP va obtenir un suport de l’11,5%, mentre que Die Linke va caure fins al 5%. Els ultradretans d’AfD es van quedar amb el 10,4% dels vots.

En vista d’aquests resultats, els candidats van admetre ahir a la nit que s’obre un període incert, però tant Scholz com Armin Laschet, el candidat de la CDU, van confiar a formar un nou govern abans de Nadal. L’SPD tindrà 205 escons d’un total de 730. Els democristians, 194.

Amb tot, després del seu triomf i la caiguda dels d’Angela Merkel, Scholz va reclamar poder governar. “Som un partit pragmàtic que sap com governar i estic molt content amb el resultat”, va manifestar el dirigent socialdemòcrata, que va destacar també que la ciutadania alemanya s’ha pronunciat a favor d’un canvi. Tanmateix, Laschet no llança la tovallola i provarà de cformar una coalició alternativa.

El socialdemòcrata Olaf Scholz, vencedor per la mínima de la nit electoral, acompanyat per la cúpula de la seua formació, ahir a la nit.

El socialdemòcrata Olaf Scholz, vencedor per la mínima de la nit electoral, acompanyat per la cúpula de la seua formació, ahir a la nit.EFE

tracking