SEGRE

ERC paga la fiances del Tribunal de Comptes a tots els excàrrecs del Govern entre 2016 i 2017

Els republicans aporten uns dos milions d’euros per evitar embargaments

Puigdemont, acompanyat ahir per independentistes catalans i sards, abandonava el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser.

Puigdemont, acompanyat ahir per independentistes catalans i sards, abandonava el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC ha pagat uns dos milions d’euros per avançar la fiança que demana el Tribunal de Comptes a tots els afectats que tenien responsabilitats al Govern entre 2016 i 2017, han explicat fonts republicanes. Segons ha avançat La Vanguardia, ERC ha avalat part de l’import total que demana el Tribunal de Comptes –5,4 milions–, després que aquest organisme rebutgés dijous els avals presentats per la Generalitat a través de l’Institut Català de Finances (ICF).

Així, els republicans han avançat "la part corresponent a les despeses imputables" a totes les persones encausades pel Tribunal de Comptes i que van estar al Govern entre 2016 i 2017, quan es va impulsar l’1-O i ERC liderava l’acció exterior de la Generalitat, pel que han pagat la fiança de tots els excàrrecs d’aquells anys siguin o no del seu partit. Les fonts d’ERC han concretat a Europa Press que la xifra d’aquest pagament ascendeix a uns dos milions d’euros, que el partit ha pagat per evitar l’embargament de totes les persones afectades que van tenir responsabilitats al Govern de JxSí liderat per Carles Puigdemont.

Alguns dels excàrrecs que es beneficiaran d’aquesta actuació d’ERC són el líder del partit, Oriol Junqueras i l’exconseller Raül Romeva, però també l’expresident de la Generalitat i també el líder de Junts, Carles Puigdemont, entre d’altres. Tanmateix, quedaran exclosos tots els afectats per aquesta causa que van formar part del Govern entre 2011 i 2016, quan els republicans no estaven en l’Executiu català, com és el cas de l’expresident de la Generalitat Artur Mas o l’exconseller Andreu Mas-Colell.

Les fonts ja citades han explicat que les defenses dels afectats presentaran els recursos necessaris davant del Tribunal de Comptes, però han defensat que "la prioritat ara és evitar els embargaments". Per això, els republicans han volgut actuar amb rapidesa "per evitar l’afectació personal i familiar de desenes de persones", de manera que han avançat el pagament de la fiança a tots aquests excàrrecs i, segons les fonts d’ERC, ho han fet en coordinació amb la resta d’organitzacions afectades. També han apuntat que altres afectats estan dipositant béns immobles per pagar aquestes fiances, com ha fet Mas presentant el seu habitatge, però que "es desconeix si podran servir perquè el tribunal aturi els embargaments, vista l’arbitrarietat i la celeritat amb què actua el Tribunal de Comptes". Critiquen que el Tribunal de Comptes no accepti cap termini per dipositar els pagaments i que els embargaments puguin ser imminents, i titllen aquesta causa contra l’acció exterior de la Generalitat de ser una "cacera econòmica sense precedents".

tracking