SEGRE

Llum verda a l'ajuda extraordinària de 100 milions per als ens locals

El fons validat aquest dimecres pel Parlament té per objectiu pal·liar les pèrdues derivades de la crisi per la covid-19

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, durant el ple del Parlament.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, durant el ple del Parlament.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha validat aquest dimecres el decret llei 21/2021, pel qual es crea el Fons Extraordinari Addicional 2021. El fons dotarà els ajuntaments d'una ajuda extraordinària de 100 milions d'euros, que tenen per objectiu pal·liar les pèrdues derivades de la crisi generada per la covid-19. Així ho ha explicat aquest dimecres al ple del Parlament la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha assegurat que la mesura és "un compromís pendent" amb els ens locals. El text ha rebut els vots a favor del PSC, ERC, Junts, En Comú Podem, CUP i Cs (120). Vox ho ha fet en contra (11) i el PPC s'hi ha abstingut (3). El Govern va aprovar el decret llei a principis d'octubre.

Vilagrà ha detallat que el fons va encaminat a què els ajuntaments puguin cobrir les seves "necessitats més urgents" i s'afegeix als 20 milions de l'exercici anterior. Els diners es distribuiran entre els ajuntaments, els consells comarcals, el Conselh Generau d'Aran i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

JxCat ha celebrat que hi hagi mesures "amb visió municipalista". En aquesta línia, la diputada Anna Feliu ha apuntat que és un decret "imprescindible i necessari".

El diputat d'En Comú Podem Marc Parés ha demanat que els pressupostos de la Generalitat per al 2022 incloguin més recursos per als ens locals per tal de "corregir" la manca de diners d'aquestes administracions, que consideren "un problema estructural". Així mateix, ha proposat que, tenint en compte que són uns fons destinats a pal·liar els efectes de la covid-19, es podrien haver adjudicat seguin algun altre criteri que no fos en funció de la població. "Cal també tenir en compte les necessitats socials", ha dit. Des de Ciutadans, Joan Garcia també ha suggerit establir altres criteris a l'hora de repartir el fons.

La diputada del PSC Marta Moreta ha criticat que l'ajuda "va tard i malament". En aquest sentit, ha apuntat que el fons "ha quedat desfasat". Malgrat tot, el grup socialista ha votat a favor perquè la mesura "és una forma de gratificar les administracions locals".

Per la seva banda, el PPC s'ha abstingut perquè consideren que 100 milions és un fons que "es queda molt curt". Vox ha justificat el seu vot en contra assegurant que 100 milions "és una xifra absolutament insuficient i ridícula". Així ho ha dit el diputat Antonio Gallego, que també ha criticat que els diners s'adjudiquin en funció de la població. "És un criteri molt simplista", ha defensat Gallego.

tracking