SEGRE

EUSKADI FINAL D?ETA

Otegi proposa pressupostos a canvi de presos i Sánchez respon amb un “rotund no”

La Moncloa veu “un pas enrere” en les declaracions del secretari general d'EH Bildu i avisa que no condicionarà els comptes generals || Felipe González veu “inacceptable” la proposició del líder abertzale

El secretari general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, en una fotografia de dijous passat.

El secretari general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, en una fotografia de dijous passat.EFE/QUIQUE GARCIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va afirmar ahir que “si perquè els dos-cents presos d’ETA surtin cal votar els Pressupostos Generals de l’Estat”, la formació abertzale els votarà, al·legant que “sense l’aportació i el compromís dels empresonats no hauria estat possible transitar cap a la pau”. “Així d’alt i clar ho diem. Els votarem sense cap problema, i ho farem tranquils”, va asseverar, en una intervenció davant d’un grup de militants d’Eibar celebrada hores després de la seua declaració des del Palau d’Aiete, que va coincidir amb el desè aniversari de l’anunci de la dissolució d’ETA, en què va lamentar el “dolor” de les víctimes i es va comprometre a mitigar-lo.

El basc va reconèixer davant dels militants abertzale que els presos són al “frontispici” de la seua estratègia i que per això necessiten que el Govern de Sánchez segueixi al poder. “Necessitem enfortir la nostra posició i això requereix temps. Si PP i Vox formen govern, ho pagarem”, va afegir.

El Govern va dir ahir que les declaracions del líder d’EH Bildu suposen un “pas enrere” respecte al missatge d’unió que va emetre dilluns. Així, fonts governamentals van indicar que Otegi va mirar d’acontentar els que en el seu espai consideren que “es va passar de frenada” en el gest a les víctimes. El debat sobre les declaracions es va traslladar al Congrés dels Diputats.

El líder del PP, Pablo Casado, va preguntar a Pedro Sánchez si pretenia treure els presos a canvi del suport als comptes, a la qual cosa Sánchez va respondre amb un “no rotund”, encara que va avançar que segueix estant disposat a negociar les lleis necessàries. Per la seua banda, el diputat d’ERC Gabriel Rufián va afirmar “respectar les reclamacions” d’Otegi en el marc de les seues negociacions per als PGE, i va recordar que la petició d’acostament de presos a presons pròximes al País Basc “és complir amb la llei penitenciària”. L’expresident socialista Felipe González, per la seua part, va titllar d’“inacceptables” les declaracions del basc.

Les crítiques van arribar després que Otegi demanés a González reconèixer que ell “va organitzar els GAL”, cosa que no va arribar a desmentir.

Aragonès exigirà “garanties” pressupostàries

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va avançar ahir que exigirà al Govern de Sánchez “garanties de compliment” de les inversions per a Catalunya en la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), en la qual JxCat, a més, pensa posar sobre la taula el traspàs de Rodalies. En la sessió de control al ple del Parlament, tant Pere Aragonès com els socis de Govern, JxCat, van coincidir a abordar les “garanties d’execució” com a condició per plantejar-se el suport als PGE, encara que no hi ha entre ells una estratègia unitària.

Per això, el president juntista, Albert Batet, es va acollir a la crida que Aragonès va fer quinze dies enrere i va definir cinc punts que va considerar “claus per negociar amb el govern”: el manteniment dels fons extraordinaris Covid, la cogestió dels fons europeus Next Generation, l’obtenció de garanties de compliment de les inversions pressupostades, la defensa del català a la futura Llei Audiovisual i el traspàs de la xarxa de Rodalies. Aquest últim punt es va contradir amb el que minuts abans va defensar el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, que va demanar als grups que es desvinculés del pressupost el traspàs de Rodalies i que es comprometin a fer-ho realitat “votin el que votin” al Congrés. Fonts de la vicepresidència van dir més tard que el que Puigneró va voler assenyalar és que, més enllà d’incloure el traspàs de la xarxa ferroviària als PGE, caldrà treballar també en les comissions entre Govern i Generalitat.

Aragonès va lamentar que els PGE reflecteixin any rere any una inversió en Catalunya que després “queda en paper mullat perquè no hi ha voluntat d’executar-los com toca”. “El que diguin els pressupostos no és creïble si no va acompanyat de garanties”, va recalcar el president al ser interpel·lat per la presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que va defensar que l’avantprojecte de PGE presentat pel Govern “és bo per a Catalunya”.

El secretari general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, en una fotografia de dijous passat.

El secretari general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, en una fotografia de dijous passat.EFE/QUIQUE GARCIA

tracking