SEGRE

POLÍTICA CRISI

Crisi de Govern a Portugal pel desacord en els pressupostos

Els socis que el componen rebutgen els comptes de Costa

António Costa.

António Costa.DAINA LE LARDIC / EUROPEAN PARLIAM / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Portugal pot estar a prop d’unes eleccions generals anticipades, ja que en les últimes hores tant el Partit Comunista (PCP) com el Bloc d’Esquerra (BE) van ratificar ahir que dimecres vinent votaran en contra dels pressupostos per al 2022 plantejats pel Govern socialista. El líder del PCP, Jerónimo de Sousa, va deixar clar que el vot dels seus 10 escons serà contrari als pressupostos, tal com com va advertir el BE, els 19 diputats del qual, tret d’un acord d’última hora, també són contraris al pressupost plantejat per a l’any vinent. El Partit Socialista governa Portugal amb 108 diputats del total de 230 que té la cambra lusitana, per la qual cosa per tirar endavant els pressupostos necessita l’abstenció dels 10 escons del PCP o dels 19 del BE, ja que els 79 diputats del PSD (centredreta) hi votaran en contra.

Davant de la negativa del BE i dels comunistes, que van ser els seus aliats en l’anterior legislatura, el primer ministre, António Costa, va convocar un consell de ministres extraordinari, previst per a les 21.30 (hora local, 20.30 GMT). Catarina Martins, líder del BE, va recordar ahir que els nou punts que el seu grup va plantejar al Govern han estat rebutjats. El combat a la pobresa, les pensions o l’IVA de l’energia són algunes qüestions que va indicar Martins entre els principals desacords amb els socialistes.

Tot i així, va insistir que la porta a un possible acord perquè s’abstinguin o hi votin en contra seguirà oberta “fins al mateix dia de la votació”.

tracking