SEGRE

CIMERA EL FUTUR DEL PLANETA

El G20 acorda un impost global del 15% per a les multinacionals

Pacte perquè les grans empreses paguin aquest percentatge mínim de Societats || Draghi reclama més col·laboració per frenar la pandèmia i la crisi climàtica

Foto de família dels líders del G20, cimera celebrada a Roma, al costat de metges i infermers, “herois” de la pandèmia.

Foto de família dels líders del G20, cimera celebrada a Roma, al costat de metges i infermers, “herois” de la pandèmia.EFE/EPA/GIUSEPPE LAMI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera jornada de la cimera de líders del G20 a Roma va aconseguir ahir un primer objectiu acomplert: l’adopció, després de llargues negociacions, d’un impost mínim global a les multinacionals per equilibrar el sistema tributari internacional. “Després de quatre anys d’un intens debat s’ha assolit un acord històric sobre una solució basada en dos pilars per afrontar els reptes fiscals emergits amb la digitalització i la globalització de l’economia”, van assegurar fonts de la presidència italiana de torn del fòrum de les vint potències. Els caps d’Estat o Govern del G20 van acordar un impost mínim global a societats d’almenys el 15% per aconseguir un sistema tributari més just i evitar que s’aprofitin de règims fiscals complaents i no paguin impostos on operen.

Un dels més entusiastes va ser el president dels Estats Units, Joe Biden, que va celebrar l’acord i va assegurar que així la comunitat internacional “ajudarà les persones fent que les empreses contribueixin pagant la seua quota” d’impostos. El mecanisme, que s’adoptarà per al 2030, segueix el camí ja traçat per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) d’un sistema sustentat en dos pilars. El primer fixa que el volum del benefici residual de les empreses, és a dir, el restant després que el país on sigui la seu s’hagi quedat amb l’impost corresponent al 10% de la rendibilitat, es repartirà entre els països on operen.

El segon estableix un tipus mínim de societats del 15% per a les que tinguin una facturació d’almenys 750 milions d’euros.L’OCDE ja va informar que 136 països i jurisdiccions, que inclouen més del 90% del PIB mundial sobre els 140 que participen en les negociacions, van acordar que per al primer pilar la xifra sigui del 25% d’aquest benefici residual, després que fins ara s’estigués discutint entre un rang entre el 20 i el 30%. Altres punts importants abordats en la cimera van ser la gestió de la pandèmia de coronavirus i els líders es van comprometre a repartir vacunes i immunitzar el 70% de la població per al 2022. Es tracta d’un tema clau perquè en depèn la sortida de la crisi i, per això, els líders van posar a la foto de família amb alguns dels “herois” de la pandèmia, metges, infermers o treballadors de la Protecció Civil.

En aquest sentit, el primer ministre italià, Mario Draghi, va obrir la cimera demanant als líders una major col·laboració internacional per afrontar la pandèmia, la recuperació econòmica global, lluitar contra el canvi climàtic i, en definitiva, construir un “nou model econòmic, del qual el món es beneficiarà”.

La 26a Conferència Mundial pel Clima arranca avui a Glasgow

Passar de les promeses a l’acció és l’objectiu de la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26) que arranca avui a Glasgow, on es trobaran governs i societat civil per acordar un full de ruta col·lectiu davant de l’escalfament global del planeta. Durant més de dos setmanes la comunitat internacional discutirà els principals reptes i s’espera que els governs aclareixin els seus plans per reduir emissions. Tanmateix, organitzacions ecologistes com la Xarxa d’Acció Climàtica són escèptiques sobre els avenços que s’hi puguin realitzar.

A més, van criticar la desigual participació que hi haurà, ja que les restriccions per la Covid-19 han obstaculitzat la presència dels països pobres.D’altra banda, l’activista pel clima Greta Thunberg també va confirmar que anirà a Glasgow per la COP26 i que participarà en una protesta divendres vinent.

Johnson i Macron no afluixen les seues diferències per la pesca

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va avisar ahir que França ja podria estar violant els termes de l’acord comercial posterior al Brexit i ha arribat a amenaçar amb represàlies si París es nega a fer marxa enrere en una disputa pels drets de pesca. De fet, Johnson va arribar a plantejar la possibilitat d’activar el mecanisme de resolució de disputes estipulat en els acords de sortida de la Unió Europea.A més, va apressar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a buscar solucions “ràpidament” per als problemes que percep en el protocol per a Irlanda del Nord.Per la seua part, el president gal, Emmanuel Macron, va avisar que la “credibilitat” de Londres depèn de la disputa sobre les llicències de pesca a vaixells francesos en aigües britàniques, que va sorgir després del Brexit.

Foto de família dels líders del G20, cimera celebrada a Roma, al costat de metges i infermers, “herois” de la pandèmia.

Foto de família dels líders del G20, cimera celebrada a Roma, al costat de metges i infermers, “herois” de la pandèmia.EFE/EPA/GIUSEPPE LAMI

tracking