SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

Esquerra: “Blindar el català no és suficient” per donar suport als PGE

Albiach reconeix el “gest” d'Esquerra de no presentar esmenes || La CUP dubta si els republicans busquen l'aval del PSC als comptes catalans

Primer pla de la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach.

Primer pla de la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach.CAROLA LÓPEZ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va avisar ahir que “el blindatge del català serà necessari, però no suficient, per a un vot favorable d’ERC” als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2022. Així ho ha dit en una entrevista a RAC1, l’endemà que ERC anunciés que no presentarà una esmena a la totalitat dels PGE per haver assolit un pacte amb el PSOE per incloure una quota de producció en llengües oficials en la futura llei Audiovisual, sobre la qual va assegurar que “no s’aprovarà” si no té quotes de produccions en català. “Ahir no vam donar el nostre vot favorable als PGE. Ahir, el que vam fer és obrir la porta a poder negociar-los. En aquest debat a la totalitat que s’ha de produir la setmana que ve, des d’ERC ens hem compromès a no bloquejar-lo”, va defensar.

Per a Vilalta, el següent pas “és negociar totes aquelles carpetes de qüestions que defensa el Govern”, com traspassos pendents i qüestions socials i econòmiques, que per a ella passen per garantir que hi hagi més inversions i que s’executin a Catalunya.

Per la seua part, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va defensar que el fet que Esquerra Republicana de Catalunya no hagi presentat una esmena a la totalitat del projecte de Pressupostos és “una manera de reconèixer que són uns bons pressupostos” per a Catalunya.

Per un altre costat, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant es va preguntar què hi ha darrere de les negociacions dels Pressupostos entre Esquerra i el Govern central i va qüestionar si estan “vinculades al que acabarà passant aquí amb el PSC”, amb referència a un possible intercanvi d’aprovació dels Comptes de la Generalitat i els PGE.

D'altra banda, la presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya a l’ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, es va limitar a dir que l’hagués “sorprès que ERC no facilités l’aprovació” dels PGE.

“Els que volen que a Espanya li vagi bé haurien de sumar-s’hi”

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha valorat com “un pas endavant important” el fet que ni el PNB ni ERC no hagin presentat esmena a la totalitat dels pressupostos per al 2022, als quals ha dit que “s’hi haurien de sumar tots els que volen que a Espanya li vagi bé”.

La vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va remarcar el compromís que el Govern té amb les llengües cooficials, encara que no va parlar de quotes.

Per la seua part, el president del Partit Popular de La Rioja, José Ignacio Ceniceros, va assegurar que “Pedro Sánchez està pagant un peatge per estar tant sí com no a la Moncloa” i ho ha demostrat amb la nova llei d’Habitatge en la qual “guanya Podem i perden els espanyols”.

tracking