SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

Giró demana a la CUP que no obstaculitzi els pressupostos, “que són millor que la pròrroga”

A l'espera que avui es coneguin els resultats de la consulta dels cupaires a les seues bases || PSC i comuns s'ofereixen a negociar mentre Esquerra i Junts insisteixen en els seus socis d'investidura

El conseller Giró defensa els comptes del 2022 com els pressupostos que Catalunya necessita.

El conseller Giró defensa els comptes del 2022 com els pressupostos que Catalunya necessita.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Economia, Jaume Giró, va demanar ahir als grups parlamentaris, en un clar missatge en especial per a la CUP, que “no obstaculitzin” el tràmit formal del projecte de Pressupostos per al 2022. Ho va dir a la comissió d’Economia i Hisenda del Parlament, en la qual va reclamar als diputats que valorin “amb tota objectivitat” si els Pressupostos per al 2022 són millors que els del 2020. “Valorin si ens mereixem un retard que no ens podem permetre”, va dir, abans i afegir que Catalunya necessita uns Pressupostos i que aquests són els que Catalunya necessita.

Va subratllar que són uns comptes públics que “volen donar resposta a la sensibilitat social i econòmica dels ciutadans”. El diputat del PSC Jordi Riba va insistir en la predisposició del grup per negociar el suport als comptes i va convidar el conseller a posar dia i hora per començar. La representant de la CUP Eulàlia Reguant va assegurar que “dir que són uns Pressupostos expansius és fer trampa” i va defensar que només ho serien si es fessin noves polítiques i que la suma de les partides per a salut, educació i drets socials són el mateix percentatge que el 2020.

El diputat Joan Carles Gallego (Comuns) va demanar que els Pressupostos comptin amb el màxim consens possible al Parlament i va preguntar a Giró si està en disposició de negociar. Tot això mentre Ciutadans i populars van criticar que els comptes destinen fons a organismes superflus i a propaganda, segons van afirmar des del grup.La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va insistir que de moment no contempla explorar la possibilitat de negociar els Pressupostos de la Generalitat del 2022 amb altres partits fins que l’opció d’aprovar-los amb la CUP continuï existint. En la mateixa línia, la vicepresidenta de Junts i diputada al Parlament, Elsa Artadi, va situar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com a “màxim responsable” de vetllar per l’aprovació del projecte de llei de Pressupostos del 2022 i també pel compliment i per donar recorregut als acords que li van permetre ser investit i va insistir a buscar el suport de la CUP.Tot això mentre les Assemblees Obertes Parlamentàries de la CUP votaven ahir sobre si continuen negociant els Pressupostos de la Generalitat del 2022, o al contrari, presenten una esmena a la totalitat.

El resultat, clau per al futur dels comptes, està previst que es conegui avui.

ERC vol posar un sou a Felip VI i treure la Casa Reial dels comptes

ERC defensarà avui al Congrés la proposta de suprimir la partida de 8,4 milions d’euros que els Pressupostos per al 2022 reserven per a la Casa del Rei i substituir-la per un sou per a Felip VI, de manera que cobri “com a cap de l’Estat” però no com a rei. Així consta a l’esmena que els independentistes catalans han registrat al projecte de comptes públics i que avui es votarà a la Comissió de Pressupostos del Congrés.El portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, va rebutjar ahir les esmenes presentades per Esquerra i altres grups independentistes contra l’existència de la figura del rei perquè aquesta és a la Constitució.

Va precisar que el PSOE dona suport a l’acord constitucional i per tant, ni el rei ni la monarquia no estan sotmeses a debat al si del partit.Per la seua banda, els grups del Partit Popular i Ciutadans exigiran avui al Congrés parar la pujada de sou del Govern de coalició.

tracking