SEGRE

COVID 19

La Xina promet mil milions de dosi de vacunes contra la covid-19 per a l'Àfrica

La Xina promet mil milions de dosi de vacunes contra la covid-19 per a l’Àfrica

La Xina promet mil milions de dosi de vacunes contra la covid-19 per a l'Àfrica

La Xina promet mil milions de dosi de vacunes contra la covid-19 per a l'ÀfricaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Xina, Xi Jinping, va afirmar aquest dilluns que el seu país facilitarà a l’Àfrica mil milions de dosi de vacunes per combatre la covid-19 al continent, molt al darrere en inoculació contra el coronavirus respecte a altres zones del món.

Xi va fer l’anunci en la inauguració per via telemàtica de la vuitena conferència ministerial del Fòrum de Cooperació Xina-Àfrica (FOCAC), que busca reforçar les relacions entre ambdues parts i que se celebra a Dakar fins aquest dimarts.

"Per contribuir a la consecució de l’objectiu fixat per la Unió Africana de vacunar el 60 % dels població africana contra covid-19 per a 2022, aquí anunci que la Xina proporcionarà a l’Àfrica mil milions de dosi de vacunes addicionals", va assenyalar el president.

El cap d’Estat xinès va precisar que aquesta oferta implica "600 milions en forma de donació i 400 milions en altres formes com a producció conjunta entre empreses xineses i països africans concernits".

A més, "la Xina durà a terme deu projectes de salut per a països africans i enviarà 1.500 professionals mèdics i experts en sanitat pública", va recalcar Xi, el país del qual assegura que ha subministrat, fins la data, prop de 200 milions de dosi a una cinquantena de països de la Unió Africana.

L’anunci es va produir mentre s’intensifica la inquietud per la propagació d’una nova variant del coronavirus que es va detectar per primera vegada al sud de l’Àfrica.

El descobriment d’aquesta nova variant, identificada com B.1.1.529 i batejada amb la lletra grega òmicron per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va ser anunciat dijous passat per científics i autoritats sanitàries de Sud-àfrica i es caracteritza per tenir un alt nombre de mutacions.

En el fòrum de Dakar van intervenir, així mateix, caps d’Estat del continent, com els presidents del Senegal, Macky Sall, amfitrió de la conferència; i de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, qui també es va referir a les vacunes anticovid en una declaració per videoconferència.

"La nostra prioritat immediata i més urgent és posar fi a la pandèmia de covid-19. Les economies en desenvolupament, incloses les de l’Àfrica, han de poder accedir i fabricar les seues pròpies vacunes", va remarcar Ramaphosa, que va tornar a rebutjar les restriccions de viatge a Sud-àfrica i altres països del sud del continent imposades per una sèrie de països després de l’aparició d’òmicron.

"Desitgem agrair a la República Popular China el seu infrangible suport a l’Àfrica des de l’inici de la pandèmia. Confiem que podem comptar amb el suport de la Xina a la campanya d’adquisició de vacunes continental", va afegir el mandatari sud-africà.

L’Àfrica segueix molt endarrerida quant a la immunització contra la covid-19 i, segons les últimes dades dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties de la Unió Africana (Àfrica CDC), només un 6,6 % dels seus habitants té la pauta completa.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va indicar aquest diumenge que l’aparició d’òmicron "evidencia que hem d’accelerar la igualtat a les vacunes l’abans possible i protegir els més vulnerables a tot arreu".

Fins ara, el continent ha registrat alguna cosa més de 8,6 milions de casos de covid-19, dels quals prop de 223.000 van acabar en morts.

tracking