SEGRE

FRONTERES

Brussel·les proposa controls policials per tornar migrants dins de la UE

Brussel·les proposa controls policials per tornar migrants dins de la UE

Brussel·les proposa controls policials per tornar migrants dins de la UEEFE/EPA/FREDERICK FLORIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va proposar aquest dimarts una revisió del Codi de Fronteres Schengen per respondre a noves amenaces, que inclou la idea que les policies de diferents països de la UE cooperin en zones frontereres per identificar migrants irregulars i tornar-los a l’estat membre d’on procedeixin.

Per a Brussel·les, aquesta possibilitat seria una "alternativa" al tancament de les fronteres internes, que des de fa sis anys apliquen, per diferents motius, sis països de l’espai Schengen: França, Alemanya, Àustria, Dinamarca, Suècia i Noruega (aquest últim no és membre de la UE).

"Les revisions a les fronteres interiors creen irritació" entre països veïns. A partir d’ara es podria comptar amb una cooperació policial per obtenir els mateixos objectius", va explicar en roda de premsa la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson.

La manera exacta de dur a terme aquesta cooperació policial hauria de ser definida; per exemple, exigint controls d’identitat als "sospitosos" d’haver accedit de "forma no autoritzada", va afegir la comissària.

Per la seua part, el vicepresident comunitari Margaritis Schinas va aclarir que s’està parlant només d’una cooperació policial a les fronteres i que no s’està tractant de "reescriure la política migratòria".

El Codi Schengen, va dir Schinas, "no inclou res" sobre els anomenats "moviments secundaris": els desplaçaments de migrants irregulars des de països en primera línia, com Espanya o Itàlia als destins on volen sol·licitar asil.

Aquests desplaçaments, segons la Comissió Europea, són un problema que afecta en particular Àustria, Bèlgica, els Països Baixos, França i Alemanya.

Brussel·les creu que aquests moviments han de ser abordats en el marc del Pacte europeu de Migració i Asil, que es troba en negociació des de l’any passat.

El Govern d’Espanya havia expressat en els últims dies la seua preocupació pels canvis en el Codi Schengen i alertat que les revisions policials podrien convertir-se en controls fronterers encoberts.

Segons ha insistit avui la CE, la seua proposta de revisions a les fronteres no equival a controls fronterers.

Tancament de fronteres per amenaces sanitàries 

Els canvis en el Codi Schengen busquen també aprendre lliçons de la pandèmia i garantir que existeixen mecanismes de coordinació per fer front a les amenaces en l’àmbit de la salut.

Es vol facilitar al Consell (països) la ràpida adopció de normes vinculants sobre restriccions temporals de viatge a les fronteres exteriors en cas d’una amenaça per a la salut pública, evitant el caos que s’ha viscut durant la pandèmia.

S’inclou també un nou mecanisme de salvaguarda per donar una resposta comuna a les fronteres internes, davant d’amenaces que afectin la majoria dels Estats membres, de tipus sanitari, de seguretat interior o d’altres.

Això permetrà autoritzar els controls a les fronteres interiors mitjançant una decisió del Consell en cas d’una amenaça compartida.

Instrumentalització de la migració

Després del que va passar a Bielorússia, on milers de migrants van arribar durant mesos atrets pel règim d’Alexander Lukashenko per intentar  creuar les fronteres de la UE, els Vint-i-set han decidit dotar-se de mesures per respondre a l’amenaça d’una guerra híbrida.

En particular, la proposta planteja que els països puguin prendre mesures per gestionar les fronteres exteriors de la UE, per exemple limitant el nombre de passos fronterers i intensificació de la vigilància a les fronteres.

També es plantegen mesures addicionals per flexibilitzar els procediments d’asil i retorn als països d’origen.

Per a la seua adopció, les propostes hauran de ser aprovades tant pel Consell (països) com pel Parlament Europeu.

tracking