SEGRE

ENERGIA VERDA

Brussel·les proposa com a 'verdes' inversions en projectes nuclears

La proposta planteja donar la qualificació de “verd” als projectes que substitueixin el carbó i emetin fins a 270 grams de CO2 per kw/h

La central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra

La central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea ha fet circular un esborrany de proposta entre els estats membre de la UE en el qual es classifica com a “verda” la inversió en certs projectes d’energia nuclear o de gas natural. La proposta planteja donar la qualificació de “verd” als projectes que substitueixin el carbó i emetin fins a 270 grams de CO2 per kw/h, segons l’esborrany, al qual ha tingut accés l’agència de notícies Bloomberg.

Amb aquesta qualificació es podrien obtenir llicències de construcció fins al 2030, sempre que existeixi un pla per canviar a energia renovable o de baixes emissions abans de finals del 2035.

Així, l’energia nuclear podria ser considerada “sostenible” sempre que les noves centrals que obtinguin els permisos fins al 2045 compleixin una sèrie de condicions per evitar un mal important al medi ambient i als aqüífers.

“La comissió considera que el gas natural i la nuclear poden complir una funció per facilitar la transició cap a un futur basat predominantment en les renovables”, va dir ahir la Comissió. El sistema de classificació de les inversions de la UE és un dels factors més estudiats pels inversors i podria atreure milers de milions d’euros per facilitar aquesta transició “verda”.

Els estats membres de la UE i la Plataforma sobre Finances Sostenibles tenen fins al 12 de gener per respondre a la proposta.

tracking