SEGRE

CASA REIAL JUSTÍCIA

Joan Carles I redobla la pressió

Celebra demà el segon aniversari fora d'Espanya, però insisteix a tornar com més aviat millor || Les pròrrogues de Fiscalia frustren el seu retorn immediat

El rei emèrit a Abu Dhabi com a espectador el desembre passat en un partit de tenis.

El rei emèrit a Abu Dhabi com a espectador el desembre passat en un partit de tenis.EFE/EPA/ALI HAIDER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Carles I compleix demà 84 anys i com ja va passar fa dotze mesos ho haurà de celebrar exiliat als Emirats Àrabs, on va arribar l’agost del 2020. Tanmateix aquesta vegada podria ser l’última, ja que cada vegada són més insistents els rumors d’un pròxim retorn a Espanya. En general poc ha transcendit sobre la vida que porta el que va ser cap d’Estat durant gairebé quatre dècades a Abu Dhabi.

Allà viu en una luxosa residència com a convidat de la família governant. La seua última aparició pública es va produir el 17 de desembre passat per assistir a un partit de tenis de Rafa Nadal en un torneig a Abu Dhabi. Dos dies després, Nadal va anunciar que havia donat positiu per Covid-19, la qual cosa va portar la Casa Reial, que en aquest temps ha mantingut per regla general el silenci en tota la vida a l’exili de Joan Carles I –forçat pels seus escàndols i causes judicials obertes–, a afirmar que aquest es trobava bé.

Poc més se sap de la vida de l’excap d’Estat, mes enllà del fet que vol tornar a Espanya. No obstant, el seu panorama judicial segueix encara incert després que la Fiscalia ampliés al desembre sis mesos les investigacions obertes a l’emèrit en relació amb les presumptes comissions il·legals per l’adjudicació de l’AVE a la Meca i el suposat ús de targetes black sufragades per un empresari mexicà. A això se suma, a més, una pròrroga prèvia a les indagacions obertes per l’existència d’un compte amb 10 milions d’euros a nom de Joan Carles I a l’illa de Jersey, un paradís fiscal.Tanmateix, fonts fiscals avancen que aquestes es tancaran ja que alguns dels presumptes delictes haurien ocorregut quan el monarca estava encara al tron i per tant era inviolable, que d’altres haurien prescrit i es dona una falta de pes probatori en d’altres, tot això afegit a dos regularitzacions fiscals per valor d’uns cinc milions d’euros.Així les coses, les especulacions sobre la seua possible tornada a Espanya es van disparar durant la recta final del 2021, amb el debat centrat principalment en les circumstàncies del monarca i on instal·larà la seua residència oficial.

Si bé la Zarzuela ha optat per guardar silenci –Felip VI va dir en el seu discurs de Nadal que totes les institucions han “de respectar i complir les lleis i ser un exemple d’integritat pública i moral”–, al Govern de l’Estat aposten per tractar el cas com “un tema a solucionar en l’àmbit familiar”, apuntant que és el rei qui té l’última paraula respecte al retorn del seu pare.

tracking