SEGRE

POLÍTICA HISTÒRIA

Biden acusa Trump d'atacar amb una xarxa de mentides la democràcia

Responsabilitza el seu antecessor de l'assalt al Capitoli i l'acusa d'anteposar els seus interessos als del país || El magnat insisteix que hi va haver frau electoral el 2020

Biden va anar ahir al Capitoli per oferir un discurs solemne en l’aniversari de l’assalt.

Biden va anar ahir al Capitoli per oferir un discurs solemne en l’aniversari de l’assalt.EFE/EPA/DREW ANGERER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Joe Biden, va responsabilitzar ahir el seu successor, Donald Trump, que va liderar el país entre el 2017 i el 2021, de crear una “xarxa de mentides” sobre les eleccions del 2020 i incitar els seus seguidors a assaltar el Capitoli fa un any. “El seu ego ferit li importa més que la nostra democràcia i la nostra Constitució. No pot acceptar que va perdre”, va asseverar Biden en un discurs al Saló de les Estàtues del Capitoli, en el primer aniversari de l’atac que va deixar cinc morts i 140 agents ferits.

Encara que no va esmentar pel seu nom el republicà Trump, va dedicar bona part del seu discurs al seu predecessor, que just abans de l’assalt del 6 de gener del 2021 va encoratjar els seus seguidors a marxar cap al Capitoli i “lluitar” per evitar que es ratifiqués el resultat electoral. Segons Biden, el magnat “valora més el poder que els principis”. En aquest sentit, Biden va insistir que hi ha “zero proves” de les denúncies de frau electoral que Trump va difondre el 2020 i que han provocat que una part dels votants republicans continuï encara sense creure en la legitimitat dels comicis.En la mateixa línia, la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, va afirmar que l’assalt al Capitoli “reflecteix la fragilitat de la democràcia”, alhora que va instar a no permetre que el futur de la nació sigui decidit per aquells que volen “silenciar les veus de les nord-americans, revocar els vots i difondre mentides i desinformació”.

Per la seua part, Trump, que dimarts va cancel·lar una roda de premsa prevista per ahir a causa de “la total parcialitat” del comitè que estudia el cas, va opinar que Biden l’ha utilitzat “per provar de dividir encara més els EUA”. Va reiterar que els comicis del 2020 van estar “manipulats” i va acusar el Govern de “portar a la destrucció” el país. També es van pronunciar els expresidents Barack Obama (2009-2017) i Jimmy Carter (1977-1981).

Mentre que el primer va lamentar que “no podem donar exemple quan els nostres propis líders estan disposats a inventar mentides sobre els resultats d’eleccions”, Carter va advertir que el país “trontolla” i que es corre “un risc real de conflicte civil” a causa de la desconfiança política.

tracking