SEGRE

ATEMPTATS 17A

El Govern demana a l'Estat una comissió d'investigació sobre el CNI i el 17A

El Govern demana a l’Estat una comissió d’investigació sobre el CNI i el 17A

El Govern demana a l'Estat una comissió d'investigació sobre el CNI i el 17A

El Govern demana a l'Estat una comissió d'investigació sobre el CNI i el 17AEFE/Toni Albir

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha instat al Govern a obrir una comissió d’investigació per aclarir si va existir vinculació entre el CNI i els atemptats del 17A a Catalunya, arran de les declaracions de l’excomissari José Manuel Villarejo en el seu judici a l’Audiència Nacional pel cas Tándem.

Així ho ha acordat, a instàncies del Departament de Justícia, l’Executiu de Pere Aragonès en la seua reunió setmanal en el Palau de la Generalitat.

Segons l’esmentat acord, el govern català demana a més el president del Govern, Pedro Sánchez, que informi del curs de les investigacions en les seues reunions bilaterals amb el president Aragonès; i exigeix la modificació de la llei de secrets oficials per reduir els terminis de les matèries reservades.

La Generalitat proposa, concretament, que la llei de secrets oficials reconegui expressament la facultat del Congrés, del Senat i dels tribunals per tenir accés a la informació que considerin necessari reclamar.

"El Govern ha de ser el primer interessat en esborrar qualsevol ombra de dubte que planegi" sobre aquesta qüestió, ha assenyalat la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

El Govern ha pres aquesta decisió arran de les declaracions de Villarejo en el seu judici a l’Audiència Nacional, qui la setmana passada va apuntar possibles vincles entre el CNI i els atemptats a fi de donar un "ensurt" a Catalunya.

Una connexió que els Mossos d’Esquadra, que van investigar els atacs juntament amb altres cossos policials, han descartat sempre.

Però malgrat aquest posicionament de la policia catalana, Plaja ha argumentat que la "novetat" que suposen les paraules de Villarejo representa un "fet nou" que "no s’havia posat sobre la taula" i que justifica el pas donat pel Govern, sense que això posi en dubte l’"excel·lent feina" feta pels Mossos "amb el major Josep Lluís Trapero al capdavant".

"No té cap impacte sobre la investigació dels Mossos. Són dos coses no relacionades entre si. S’ha d’esvair qualsevol ombra de dubte i el Govern ha de ser el primer interessat per compromís amb la totalitat de la societat catalana", ha afirmat la portaveu.

Plaja ha admès que el Govern "té clar qui és el senyor Villarejo i la seua falta de credibilitat", però la "gravetat" de les seues acusacions ha de derivar en una investigació a fons per aclarir "qualsevol dubte".

Preguntada sobre si aquesta qüestió hauria de ser present a la taula de diàleg Generalitat-Estat, Plaja ho ha descartat: "No és un punt que s’hagi d’afegir a la taula de negociació, que té un objectiu molt clar: la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya".

Precisament respecte a la taula de diàleg, ha remarcat que la Generalitat continuarà defensant "el referèndum i l’amnistia". "Per part de l’Estat no hi ha proposta, ni de resolució del conflicte ni del final de la repressió. Quan facin proposades ja parlarem. De moment estem esperant".

tracking