SEGRE

POLÍTICA INSTITUCIONS

La Mesa del Parlament fa marxa enrere i negociarà l'extinció de la llicència per edat

Plantejarà als treballadors de la Cambra l'eliminació de la mesura, que actualment beneficia 21 funcionaris i costa 1,7 milions || El Govern no es pronuncia i apel·la a la “separació de poders”

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, presideix la reunió de la Mesa d’ahir.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, presideix la reunió de la Mesa d’ahir.ACN / MARTA SIERRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Parlament va decidir ahir per unanimitat fer marxa enrere i negociar amb els treballadors de la Cambra l’eliminació de l’anomenada llicència per edat aquest any. La mesura arriba després que el diari Ara destapés dilluns que fins a 21 funcionaris de més de 60 anys cobren sense treballar. Això suposa una partida anual que ascendeix als 1,7 milions d’euros i el règim de la qual permet als funcionaris que portin més de 15 anys exercint a la Cambra i que en tinguin més de 60, cobrar durant 5 exercicis sense treballar, fins a arribar a la jubilació.

L’última Mesa del 2021, celebrada el 21 de desembre, va acordar modificar l’actual figura reduint de cinc anys a tres els anys previs a la jubilació, però els grups presents a la Mesa (Junts, ERC, PSC i la CUP) van proposar ahir de posar punt final a la llicència per edat. L’objectiu és arribar a un acord aquest any, encara que quedarà per veure què succeeix amb les persones que haurien sol·licitat afegir-se al règim però encara no estan cobrant.Així, van encarregar un informe per conèixer les peticions en tràmit i si aquestes es poden parar. No obstant, la Mesa no pot decidir per si sola el final de la figura, ja que es tracta d’un acord amb el Consell de Personal del Parlament.Al seu torn, és probable que el cas dels 21 funcionaris destapat sigui irrevocable, ja que es tracta d’un context de drets adquirits.

Així, està pràcticament descartat que el nou acord tingui efectes retroactius.En un altre ordre de coses, la Mesa va decidir que la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, presenti la setmana que ve una proposta per millorar l’òrgan intern de transparència. Precisament, la investigació publicada dilluns va culminar amb la dimissió d’Antoni Bayona, Anna Casas i Blanca Martínez com a membres de l’òrgan.Per la seua part, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va evitar ahir valorar la polèmica del règim, va dir, “per respecte a la separació de poders”. Va afirmar que no correspon a la Generalitat valorar temes que corresponen a l’àmbit parlamentari i va defensar que “totes les institucions han de ser exemple de bones pràctiques”, i van assegurar que el Govern treballa en això.

Al seu torn, fonts properes a ERC i al PSC van lamentar la falta de transparència i d’informació. En aquest sentit, la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, va denunciar “certa opacitat” a la Cambra.

Els empleats de la Sindicatura de Comptes també opten a la mesura

Els treballadors de la Sindicatura de Comptes també poden acollir-se a la llicència per edat i cobrar sense treballar en els últims anys de la seua vida laboral, tal com succeeix al Parlament. Així ho va dir ahir La Vanguardia, que va asseverar que el règim és actiu des de fa set anys. La diferència principal entre les condicions entre ambdós òrgans és que els empleats de la Sindicatura no es poden beneficiar de la llicència a partir dels 60 anys i durant 5 exercicis, sinó que només poden cobrar sense treballar durant els dos últims anys de la seua vida laboral. Segons el rotatiu, la plantilla de la Sindicatura va demanar poder gaudir de les mateixes condicions que la Cambra, ja que el personal de l’òrgan està sotmès als estatuts del govern interior del Parlament, encara que el comitè de direcció s’hi va oposar. D’altra banda, el síndic de greuges va afirmar ahir que mai no hi ha hagut una llicència per edat a la seua institució.

tracking