SEGRE

POLÍTICA SONDEJOS

El PSOE es distancia del PP i Podem i Cs perden suports

Segons el CIS, que detecta una tendència a l'alça de populars i Vox || ERC millora mentre que Junts i la CUP es mantenen

Pedro Sánchez, en una imatge d’arxiu amb Pablo Casado.

Pedro Sánchez, en una imatge d’arxiu amb Pablo Casado.EUROPA PRESS / MANUEL ÁNGEL LAYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El baròmetre del gener del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va reforçar ahir la posició dels dos principals partits polítics a Espanya. L’enquesta va apuntalar el lideratge del PSOE, que compta amb un 28,5% de la intenció de vot –cinc dècimes per sobre del que va obtenir en el sondeig de desembre–, i el PP el segueix en segona posició, amb un 21,5%, 0,7 punts més que l’última vegada. Aquesta pujada permet al grup de Pablo Casado retallar dos dècimes als socialistes, atansant-se fins als set punts de diferència.

També mostra una tendència alcista Vox, que es postula com la tercera força política a Espanya amb un 14,7% d’intenció de vot. D’altra banda, Unides Podem descendeix sis dècimes i es queda amb 13,1 punts. La pitjor caiguda la protagonitza Ciutadans, que es desploma fins al 4%, cosa que representa 1,9 punts menys que el mes passat.

En tot cas, la suma de PSOE i Podem –que actualment formen el govern de coalició– segueix superant el bloc de PP, Vox i Ciutadans, amb un 41,6% davant del 40,2%, respectivament.Pel que fa als partits d’àmbit territorial, ERC manté la primacia a Catalunya amb un 3%, doblant Junts i quadruplicant la CUP, amb 1,4% i 0,7% respectivament, mentre que el PNB, amb l’1,3%, torna a superar al seu torn Bildu, que es queda en el 0,9%L’enquesta, publicada al complir-se dos anys del govern de coalició i de la investidura de Pedro Sánchez, es basa en 3.777 entrevistes realitzades entre els dies 3 i 14 de gener, després d’assolir-se l’acord de la reforma laboral, en plena precampanya de les eleccions a Castella i Lleó i després de la polèmica de les macrogranges protagonitzada pel ministre de Consum, Alberto Garzón.

La crisi repeteix com a principal preocupació

De l’estudi del CIS també es desprèn que la principal preocupació per a la ciutadania al gener continua sent la crisi econòmica –amb un 32,7%, dos dècimes menys que al desembre–, mentre que, aixecat per l’onada de contagis per l’òmicron, la Covid ascendeix a la segona posició, amb 32,7 punts.

tracking