SEGRE

EDUCACIÓ TRIBUNALS

El Superior de Justícia dona 2 mesos al Govern per aplicar el 25% de castellà a les aules

El Tribunal declara ferma la sentència del Suprem i atorga 10 dies a l'Executiu per respondre al requeriment

La massiva manifestació celebrada el desembre a Barcelona a favor de l’escola en català.

La massiva manifestació celebrada el desembre a Barcelona a favor de l’escola en català.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar ahir ferma la sentència que imposa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes i va donar dos mesos de termini a la Generalitat perquè executi la resolució a partir de la comunicació de la sentència, i un cop passats aquests dos mesos “qualsevol de les parts i persones afectades podrà instar la seua execució forçosa”. En qualsevol cas, el tribunal dona al Govern un termini de deu dies per rebre la notificació de la sentència, respondre com executar-la i perquè “indiqui l’òrgan responsable del seu compliment”.

En la seua resolució, que pot ser recorreguda, la lletrada de la sala contenciosa del TSJC decreta la fermesa de la sentència que el tribunal va dictar el desembre del 2020, una vegada el Suprem ha decidit no admetre a tràmit el recurs de cassació interposat per la conselleria d’Educació contra la sentència.

La sentència ordena al Govern a garantir que el castellà sigui llengua vehicular, com a mínim, en el 25% de les matèries de les escoles de Catalunya, malgrat que el Govern ja ha anunciat que no introduirà cap canvi en el model d’immersió lingüística. La sentència, dictada el desembre del 2020, però que el Suprem va confirmar el mes de novembre passat, estima parcialment un recurs que el Govern de Mariano Rajoy va presentar el 2015 per la “inactivitat” de la Generalitat en la seua obligació de garantir l’ensenyament del castellà.

Després de conèixer aquest nou cop judicial contra el català, el conseller d’Educació, el lleidatà Josep Gonzàlez-Cambray, va assegurar que la sentència del TSJC no canvia res i que continuaran complint amb el programa d’immersió lingüística que estipula la llei d’Educació de Catalunya (LEC) perquè aquest, va assegurar, garanteix que els alumnes que acaben l’etapa obligatòria aconsegueixen adquirir competències tant en castellà com en català. El conseller, que va criticar aquest nou intent de “judicialitzar l’educació a Catalunya”, també va dir que encara no sap en quin sentit es pronunciarà el Govern sobre l’aplicació o no de la sentència.

I és que si en el terme de dos mesos donat pel TSJC el Govern no ha aplicat la resolució, la llei estableix que es podrà executar de manera forçosa, sempre que algunes de les parts o un afectat ho sol·liciti. És a dir, el Govern espanyol, que ja va insinuar que no ho demanaria, o qualsevol persona que pugui acreditar davant del tribunal que està sent perjudicada per la no-aplicació.

El president del Govern, Pere Aragonès, per la seua part, va respondre al Superior de Justícia que “el català no es toca” i que aplicaran normes per reafirmar el model d’escola catalana perquè no es posi en risc la cohesió social. De fet, fa setmanes que l’Executiu demana a les escoles que continuïn aplicant la immersió lingüística

Si la Generalitat no apliqués la resolució en 2 mesos, el Govern podria demanar que s’executés forçosament

Entitats i sindicats demanen protecció per als docents que s’oposin a complir la sentència

Partits independentistes i entitats van fer ahir una crida a no acatar la sentència del TSJC per aplicar el 25% de castellà a les escoles catalanes i van sortir en defensa del model d’immersió lingüística. Òmnium Cultural, així com el seu president, Jordi Cuixart, van instar el Govern a ignorar la justícia perquè “ataca l’escola, la llengua i la convivència”. Per això van demanar defensar l’escola catalana i protegir els directors, professors i alumnes dels centres per continuar aplicant un model que consideren d’èxit i de cohesió social. En aquest mateix sentit es va pronunciar el sindicat USTEC i la intersindical CSC.

USTEC, a més, va instar l’Executiu català a convocar una cimera d’urgència per “acordar una estratègia i fer força de manera unitària” davant d’una sentència que, van advertir, respon “a criteris ideològics i no pedagògics”. També va demanar al departament d’Educació i a la Generalitat que “es responsabilitzin de les decisions que es prenguin” i “defensin el professorat, el personal de centres i també tota la comunitat educativa perquè no quedi desemparada si no es compleix aquesta resolució judicial”.

Per la seua part, diferents diputats d’ERC, Junts i la CUP van criticar la judicialització que s’està fent amb l’escola catalana i van sortir en defensa del model d’immersió lingüística, assegurant que ha demostrat ser d’èxit i d’ajuda per a la cohesió social. Així mateix, van carregar contra aquest intent de minoritzar la llengua catalana.

Cs, PP i Vox avisen de denúncies i el PSC no veu en risc el català

Cs, PP i Vox van advertir ahir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i al conseller d’Educació, Josep González-Cambray, que els denunciaran si no “obeeixen” la sentència del 25% de castellà. El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, a més, va tornar a amenaçar amb inhabilitacions els docents que incompleixin la sentència. Per un altre costat, l’Asamblea por una Escuela Bilingüe va celebrar que la immersió lingüística “es quedi en el passat” com un malson. Per la seua part, el líder del PSC, Salvador Illa, va assegurar que la sentència “no posa en risc que el català sigui llengua vehicular” en l’educació obligatòria a Catalunya.

Directors de Lleida consideren “anacrònica” aquesta decisió

El president de l’Associació de Directors de Lleida, Ramon Òscar Torrelles, va assenyalar ahir que els directors de centres “estem més preocupats perquè no decaigui l’ús del català que perquè l’alumnat no tingui un coneixement suficient de la llengua castellana, que el té, per la qual cosa pensem que aquesta sentència és totalment anacrònica”. A més, va insistir que la immersió en català que s’està aplicant des de fa dècades “és un model lingüístic d’èxit”.

Educació ha comunicat als centres que han de continuar aplicant els seus actuals projectes lingüístics a l’entendre que garanteixen l’aprenentatge tant del català com del castellà.

tracking