SEGRE

Guerra a Ucraïna

El Govern suec anuncia que demanarà l'ingrés formal a l'OTAN

El Govern suec anuncia que demanarà l'ingrés formal en l'OTAN

El Govern suec anuncia que demanarà l'ingrés formal en l'OTANEFE/EPA/HENRIK MONTGOMERY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La primera ministra sueca, la socialdemòcrata Magdalena Andersson, va anunciar aquest dilluns després d’una reunió extraordinària del seu Govern i un debat parlamentari que Suècia demanarà formalment l’ingrés en l’OTAN, trencant una política de dos segles de no alineació. "El Govern suec ha decidit que Suècia ha d’ingressar en l’OTAN", va dir en roda de premsa Andersson sobre una decisió que té el suport de les principals forces polítiques sueques i que va justificar per l’empitjorament de la seguretat provocat per la guerra a Ucraïna.

La decisió era esperada després que Andersson comuniqués aquest diumenge el suport del seu partit, que encapçala un Govern en solitari en minoria, a l’ingrés, en contra de la seua línia política des de fa dècades i mig any després d’haver aprovat en un congrés general mantenir el seu estatus d’aliat però no membre de l’Aliança. "El millor per a la seguretat de Suècia i dels suecs és entrar en l’OTAN i fer-ho juntament amb Finlàndia", va dir la primera ministra.

L’ambaixador de Suècia a Brussel·les presentarà la sol·licitud d’ingrés davant de la seu de l’OTAN a la capital belga "ben aviat", al mateix temps que ho faci Finlàndia, va explicar Andersson. La primera ministra sueca es va remetre a les conclusions de l’anàlisi sobre la nova situació de seguretat consensuades per la majoria de partits suecs per ressaltar que l’ingrés en l’OTAN tindria un efecte dissuasiu al nord d’Europa, milloraria la seguretat i reduiria els riscos, a més d’apuntar que no hi ha una altra opció "realista". "Per desgràcia no tenim cap motiu per creure que Rússia vagi a canviar en un futur previsible", va dir.

El Govern suec va decidir també adoptar una proposició que possibilitarà que Suècia rebi suport militar de tots els països de la Unió Europea i de l’OTAN en el temps que duri el procés de ratificació. "Suècia es trobarà en una situació de vulnerabilitat durant el temps que es tramiti la nostra sol·licitud", va dir.

La primera ministra socialdemòcrata va estar acompanyada en la seua compareixença pel líder de l’oposició, el conservador Ulf Kristersson, que va assegurar que ambdós assumiran de forma conjunta la responsabilitat en el procés d’adhesió a l’OTAN.

A diferència de Finlàndia, a Suècia la decisió sobre sol·licitar l’ingrés la presa el Govern i no es realitza cap votació en el Parlament, encara que avui hi ha hagut un debat a la Cambra en el qual les diferents forces polítiques van mostrar la seua postura sobre l’ingrés en l’OTAN, que dona suport a una clara majoria, també en la població, segons els últims sondejos.

tracking