SEGRE

EDUCACIÓ POLÍTICA

Converses a contrarellotge per a un acord en defensa del català

Les discrepàncies entre Junts i el PSC segueixen frenant el consens sobre una nova llei || Els partits negocien al límit per poder incloure-la en el ple de demà

Quatre anys de cantaires - Els cantaires es van tornar a citar un dilluns més a la plaça Paeria de Lleida en la seua incansable acció de protesta per exigir el retorn dels líders independentistes exiliats per la celebració del referèndum de l ...

Quatre anys de cantaires - Els cantaires es van tornar a citar un dilluns més a la plaça Paeria de Lleida en la seua incansable acció de protesta per exigir el retorn dels líders independentistes exiliats per la celebració del referèndum de l ...JM CURRIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El termini fixat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per a l’execució forçosa de la sentència que obliga les escoles a oferir el 25% de castellà acaba en una setmana, el proper dia 31. Per això PSC, ERC, Junts, i comuns s’apressen a arribar a un acord que els permeti tirar endavant una llei en defensa de la immersió lingüística. La intenció era tancar-lo ahir per portar-lo al registre del Parlament i aprovar-lo en el ple de demà.

No obstant, les discrepàncies van dilatar aquest tràmit, que podria dur-se a terme avui si aconsegueixen posar-se d’acord. Malgrat l’optimisme d’ERC i comuns que aconseguirien arribar a un consens en hores, les diferències entre PSC i Junts va retardar aquesta opció. El portaveu de Junts, Josep Rius, va insistir ahir que la nova llei ad hoc no ha d’incloure quotes i ha de protegir els professors i directors dels centres.

A més va reiterar que no tocaran la Llei de Política Lingüística. Així, va defensar que la proposta en la qual treballen i l’única que donaran per vàlida manté el català com a llengua vehicular en l’ensenyament i “no aporta més presència del castellà de la ja prevista en l’ordenament jurídic vigent”. Assenyala també que el responsable d’aprovar el projecte lingüístic de cada centre sigui el departament d’Educació.

Per la seua part, la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, va condicionar un eventual nou acord al fet que aquest inclogui la consideració del castellà “com a llengua d’aprenentatge, i per tant, vehicular”. És per aquesta raó que va insistir que l’acord per reformar la Política Lingüística –de què es va despenjar Junts–, que figurava incloure el castellà com a llengua d’aprenentatge, és el més idoni. També va reclamar que “ajudi a complir les sentències judicials, i no a esquivar-les”.

Amb tot, un possible acord no pot dilatar-se gaire més, ja que, si algun partit contrari vol impugnar-lo en el Consell de Garanties Estatutàries, això paralitzaria una setmana la votació. I el límit fixat és el dia 31.

tracking