SEGRE

EUROPA DE L'EST CONFLICTE BÈL·LIC

Zelenski demana a Davos ajuda per reconstruir Ucraïna i més sancions

Lamenta que s'hauria d'haver actuat abans contra Rússia || Zelenski assegura davant dels líders mundials que ara necessita 5.000 milions al mes per defensar-se

Intervenció del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al fòrum econòmic de Davos.

Intervenció del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al fòrum econòmic de Davos.EFE/EPA/GIAN EHRENZELLER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La guerra a Ucraïna, que avui compleix tres mesos, va protagonitzar ahir l’inici del Fòrum econòmic de Davos, la gran cita anual política i empresarial que torna a celebrar-se després de dos anys d’absència per la pandèmia del coronavirus. Com ja és habitual en molts fòrums internacionals, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va ser el convidat especial amb un discurs d’obertura que va pronunciar per videoconferència des de Kíiv, en què va demanar de nou a la comunitat internacional suport a Ucraïna per enfrontar l’agressió de Rússia i que se sancioni encara més severament aquest país.

En aquesta edició a què no s’ha convidat ni responsables russos ni empreses d’aquest país, Zelenski va reclamar una retirada total de les empreses estrangeres de Rússia, a les quals va oferir continuar operant a Ucraïna i participar en la reconstrucció del seu país després de la guerra.Va demanar que es reforci encara més la pressió sobre Rússia, amb “sancions convincents”, va dir, “al petroli, bloquejar tots els bancs sense excepció, tallar-ne l’accés a la tecnologia i la retirada plena de les empreses estrangeres del mercat rus”. I a aquestes “els oferim continuar operant a Ucraïna, un mercat de 40 milions de persones. Els convido que formin part del procés de reconstrucció del país, una gran tasca. Hem de reconstruir ciutats senceres”, va assenyalar. “És important fer-ho com més aviat millor, amb armes, amb sancions. Per això Ucraïna necessita totes aquestes armes que estem demanant i no només les que ens estan brindant. I per això Ucraïna necessita finançament, almenys 5.000 milions de dòlars al mes”, va afirmar.

També va instar que es confisquin tots els actius russos a l’exterior i es destinin a un fons per als afectats per la guerra. Zelenski va lamentar que la unitat internacional i la pressió contra Rússia no hauria començat el 2014, “quan va començar realment l’agressió”, amb referència a l’annexió de Crimea i la guerra al Donbass. “Si això hagués ocorregut llavors, potser Rússia no hauria iniciat aquesta guerra a gran escala i no s’haurien perdut tantes vides”, va afirmar.Pedro Sánchez va arribar ahir a la nit a Davos per participar en el Fòrum econòmic.

Cadena perpètua per al primer soldat rus jutjat a Ucraïna

Ucraïna va condemnar ahir a cadena perpètua el primer soldat rus per crims de guerra, en un avís a Moscou, que ataca sense parar el Donbass, on les seues tropes han aconseguit petits avenços en l’intent d’envoltar Severodonetsk, el centre administratiu de la regió de Lugansk. Vadim Xiximarin, de 21 anys, s’havia declarat culpable de matar un civil, desarmat i amb bicicleta el 28 de febrer passat a la regió de Sumi.D’altra banda, una vintena de països van anunciar que donaran més ajuda militar a Ucraïna en una reunió virtual organitzada pels EUA, a la qual van assistir responsables de Defensa de gairebé mig centenar de nacions.

tracking