SEGRE

POLÍTICA ENERGÈTICA

Brussel·les avala el límit al gas per abaixar el preu de la llum a Espanya

Entrarà en vigor dimarts vinent i el rebut podria abaratir-se del 15 al 20% || Mentre Algèria suspèn el tractat d'amistat amb l'Estat pel seu gir sobre el Sàhara

Pedro Sánchez, amb Mohamed VI, després de recolzar el pla d’autonomia del Marroc sobre el Sàhara.

Pedro Sánchez, amb Mohamed VI, després de recolzar el pla d’autonomia del Marroc sobre el Sàhara.MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va aprovar definitivament ahir l’anomenada “excepció ibèrica”, que permetrà a Espanya i Portugal limitar el preu del gas al mercat a l’engròs de l’electricitat durant dotze mesos per abaratir la factura de llars i empreses. La notícia arribava minuts després que Algèria, principal subministrador de gas a la Península, anunciés la suspensió del tractat d’amistat amb Espanya, provocada pel “gir injustificable” del Govern de Pedro Sánchez sobre l’autonomia del Sàhara. L’Executiu comunitari va informar que la proposta ibèrica, que entrarà en vigor dimarts vinent, proposarà situar el límit del preu del gas en una mitjana de 48,8 euros per megawatt hora fins al maig del 2023, data fins a la qual la mesura estarà vigent.

Segons la CE, els ajuts arribaran en forma de subvencions a les elèctriques per un total de 8.400 milions d’euros, dels quals 6.300 correspondran a Espanya i 2.100 a Portugal. La vicepresidenta tercera del Govern, Teresa Ribera, va apuntar que el mecanisme permetrà un estalvi als consumidors espanyols d’entre el 15% i el 20%. Després del vistiplau de la Comissió Europea, el Congrés examinarà avui el decret llei.

D’altra banda, el Govern d’Algèria va anunciar la suspensió “immediata” del tractat d’amistat subscrit amb Espanya el 2002 com a represàlia pel seu “injustificable” suport al pla d’autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental. El text contempla que ambdós països respectin la legalitat internacional, la sobirania mútua i no intervinguin entre assumptes interns de l’altre. Al matí, el Congrés havia acollit un debat en el qual Sánchez, que va rebre de nou les crítiques en bloc dels partits, havia de parlar sobre les conseqüències que la seua nova posició ha generat en les seues relacions amb Alger. No obstant, no va citar els algerians i va defensar el seu gir.

La decisió d’Alger posa en punt mort la relació amb Moncloa, que podria perdre el seu principal subministrador de gas. El Govern va lamentar la decisió, encara que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va assegurar que Alger ha donat garanties “al màxim nivell” com a “soci fiable” en temes de migració i gas.

tracking