SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

L'exministre Fernández Díaz va dirigir amb Villarejo l'operació Catalunya contra Pujol

“Negaré, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió ha existit”, va dir a l'excomissari, segons els últimsàudios revelats || El 2017 va arribar a negar al Congrés que tots dos haguessin despatxat junts

L’exministre Fernández Díaz, durant la compareixença al Congrés per l’operació Catalunya.

L’exministre Fernández Díaz, durant la compareixença al Congrés per l’operació Catalunya.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior en el primer Govern de Mariano Rajoy (2012-2016), Jorge Fernández Díaz, va dirigir l’anomenada operació Catalunya contra la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, segons revelen nous àudios. El desembre del 2012 es va reunir amb l’excomissari José Manuel Villarejo i el llavors cap de la Policia Nacional, Eugenio Pino, per planificar denúncies contra Pujol i altres dirigents per frenar l’ascens del moviment independentista català. “Negaré, fins i tot sota tortura, que aquesta reunió ha existit”, va emfatitzar.

Així es desprèn d’un enregistrament que va fer Villarejo i que ahir va destapar El País. L’excomissari va informar el llavors titular de l’Interior que havia parlat amb l’exjutge degà de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz i que estaven “d’alguna manera predisposats” a acceptar la denúncia contra els Pujol, que va recaure en el magistrat Pablo Ruz.Per la seua part, Fernández Díaz va demanar si es podia presentar la querella aquell mateix dia i si aquesta es podia estendre a altres líders independentistes, com l’expresident Artur Mas. “El que està molt clar és que hi ha matèria per a l’Audiència Nacional.

Per les dades que hi ha, pels comptes...”, apunta Villarejo. Aquestes querelles es basaven en testimonis de Javier de la Rosa, antic amic de la família Pujol, i de Victoria Álvarez, exparella del fill gran de l’expresident. Ambdós havien estat captats per Villarejo, que els va prometre ajuda econòmica a canvi d’informació compromesa.

Cinc anys més tard, l’abril del 2017, Fernández Díaz va negar taxativament la seua implicació en la trama. Ho va fer davant la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya al Congrés i va afegir, a més, que “durant els gairebé cinc anys en què he exercit la responsabilitat de ministre de l’Interior mai he despatxat res amb el senyor Villarejo”.El portaveu al Congrés del PSOE, Héctor Gómez, va reclamar ahir al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que assumeixi la seua quota de responsabilitat sobre les “pràctiques mafioses” que es desprenen del ministeri de l’Interior de Fernández Díaz.Per la seua part, el portaveu del PDeCAT a la Cambra, Ferran Bel, va afirmar que els àudios demostren que l’exministre va mentir “de forma vil” davant de la comissió d’investigació i va considerar que “es fa més necessari que mai” obrir una investigació per aclarir l’activitat de Fernández Díaz.

Giró denuncia l’excomissari i Sánchez-Camacho per espiar-lo

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va presentar ahir una denúncia davant de la Fiscalia contra l’excomissari José Manuel Villarejo i l’expresidenta del PP català i actual senadora Alicia Sánchez-Camacho arran dels àudios publicats sobre l’operació Catalunya en els quals la política demana al policia investigar-lo quan dirigia la Fundació La Caixa. Aquesta conversa va tenir lloc el novembre del 2012, dies abans de les eleccions al Parlament. Sánchez-Camacho va facilitar a Villarejo noms i telèfons de líders independentistes per poder “intimidar, extorsionar o desprestigiar-los”. El conseller, que va afirmar que aquesta trama es va ordir “per raons ideològiques”, els acusa d’organització criminal, malversació de fons i revelació de secrets. No va tancar la porta que s’investigui més possibles responsables de la trama, com l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.

tracking