SEGRE

CONFLICTE BÈL·LIC ECONOMIA

Espanya lidera un pla per treure d'Ucraïna 8.000 tones de cereal

Serà traslladat i emmagatzemat en ports catalans per poder exportar-lo a tercers països || La UE prepara un pla d'emergència davant de possibles talls de gas rus

Un soldat camina entre les ruïnes de l’assetjada localitat de Severodonetsk.

Un soldat camina entre les ruïnes de l’assetjada localitat de Severodonetsk.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Espanya lidera una iniciativa per treure per tren d’Ucraïna, i en una primera fase de tres mesos, unes 8.000 tones del gra que no pot ser exportat per aquest país pel bloqueig provocat per la invasió russa. El projecte, que s’iniciarà el proper 15 de juliol, consistent que els trens d’Ucraïna transporten el cereal fins a la frontera amb Polònia per traslladar-los a ports espanyols del Mediterrani, com els de Barcelona, Tarragona o Cartagena. Allà s’emmagatzemarà en sitges perquè Kíiv pugui continuar exportant-lo a tercers països.

Aquest pla, presentat pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la cimera europea celebrada ahir, respon a la crida d’ajuda llançada per la Comissió Europea, que reclamava col·laboració per treure el cereal bloquejat a Ucraïna a causa de la gravetat de la situació i la crisi alimentària internacional que està derivant del fet que hi hagi 20 milions de tones de cereal encallades al país. Durant la cimera es va abordar també l’augment de la inflació i el cost de l’energia derivats de la guerra. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar que presentarà al juliol un pla d’emergència per coordinar la forma en què es gestiona el subministrament de gas als diferents països europeus, arran de la decisió de Rússia de reduir el flux de subministrament gasístic al mercat comunitari.

Així mateix, va expressar la seua intenció de presentar abans del pròxim encontre dels 27 a l’octubre la seua proposta per reformar el mercat elèctric comunitari.

Les tropes de Kíiv retrocedeixen a Lugansk

L’endemà que Ucraïna rebés el suport polític europeu i fos designada com a país candidat a la UE, va haver de tornar a enfrontar-se la crua realitat del camp de batalla, amb la retirada de les seues forces de l’assetjada ciutat de Severodonetsk, a l’est del país. El cap de l’administració Militar de la regió de Lugansk, una de les dos que componen el Donbass, va explicar que “lamentablement” els ucraïnesos han de retirar les seues tropes d’aquest enclavament, que les posicions estaven “trencades” i que el nombre de morts estava creixent.

Les tropes russes i prorusses van arribar a les portes de Severodonetsk el 26 de maig, però porten bombardejant la ciutat “gairebé cada dia” des de fa quatre mesos, exactament el que dura ja la guerra de Rússia a Ucraïna. Les forces de Kíiv ja només controlaven la planta química d’Azot, a la zona industrial de la ciutat, als refugis antiaeris del qual es van amagar dels atacs russos més de 500 civils.La caiguda de Severodonetsk i la probable presa de Lissitxansk a continuació per part de Rússia permetran al Kremlin clamar que ha ocupat tota la regió de Lugansk i complir així part del seu objectiu declarat d’“alliberar” tot el Donbass, integrat també per la veïna Donetsk.

tracking