SEGRE

PANORAMA

Pugen les pensions no contributives i l'ingrés mínim vital per a 7.700 lleidatans

Hi haurà un xec de 200 euros per a assalariats i aturats que visquin en llars amb rendes menors a 14.000 euros || El paquet de mesures de Sánchez inclou una rebaixa dels abonaments de transport

Sánchez durant la presentació, ahir, del nou pla anticrisi.

Sánchez durant la presentació, ahir, del nou pla anticrisi.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir un paquet de mesures de suport a les famílies i en especial a les rendes més baixes, amb un cost de 9.000 milions d’euros i amb el qual espera contenir l’IPC en 3,5 punts. El reial decret contempla mesures concretes com la pròrroga de l’increment del 15% de l’Ingrés Mínim Vital o de les pensions no contributives, que implica augments anuals superiors als 200 euros. En el cas de les pensions no contributives, beneficia els 3.509 lleidatans que les cobren en l’actualitat, amb una prestació mitjana que frega els 459 euros.

S’estima que podran veure incrementats els seus ingressos en una mitjana de 60 euros mensuals. Del total, 2.012 lleidatans tenen una pensió per jubilació i els 1.497 restants per invalidesa. Per la seua part, l’ingrés mínim beneficiava a finals de l’any passat 4.159 lleidatans, dels quals 2.501 eren adults

S’amplia en 60 M€ l’ajuda a la contractació de pòlisses i en 12 el suport a les línies de finançament

També hi haurà una ajuda directa de 200 euros per a autònoms i aturats de baixos ingressos, inferiors a 14.000 euros.

Consistirà en un pagament únic que beneficiarà 2,7 milions de persones, segons les estimacions del Govern central. Tenint en compte el pes de Lleida en la població de l’Estat, podria situar-se en una xifra propera a les 25.000 a la demarcació. Aquesta era una de les reclamacions que feia Podem, que veu satisfactori el paquet de mesures, malgrat que aquest rebaixa una mica les seues exigències.Entre les noves mesures, i a fi de fomentar l’ús del transport públic, figura una reducció a partir de l’1 de setembre del 50% del preu de tots els abonaments mensuals i de qualsevol tipus d’abonament d’empreses de transport estatal, com Renfe, i del 30% per als abonaments de les modalitats de transport que depenen d’ajuntaments i comunitats autònomes, descompte que poden ampliar amb recursos propis fins al 50%.

També es reduirà l’IVA del rebut de la llum del 10% al 5%. A més, es congelarà també el preu de les bombones de butà en els 19,55 euros, el fixat en l’última revisió que es va fer el 12 de maig.Així mateix, inclou un nou paquet de mesures de suport per al sector agrícola, ramader, pesquer i aqüícola, valorat en 72 milions d’euros. Aquestes es concreten en una ampliació de 60 milions d’euros en la línia d’ajuda a la contractació d’assegurances agràries i de 12 milions en les subvencions a l’obtenció de finançament del sector agrari, pimes agroalimentàries i operadors del sector pesquer i aqüícola.

Aquest paquet dona continuïtat al de 430 milions que es va anunciar el març passat.El decret, que s’allargarà fins a finals d’any, ha de ser convalidat pel Congrés, on encara no compta amb els suports necessaris.D’altra banda, Sánchez va anunciar que el Govern central està dissenyant un nou tribut que gravarà els beneficis extraordinaris de les empreses elèctriques que es presentarà en les properes setmanes perquè entri en vigor el 2023.

Ampliada la bonificació de 20 cèntims al combustible

El nou pla anticrisi aprovat ahir pel Consell de Ministres també prorrogarà fins a finals d’any algunes de les mesures que estan en vigor des del març. Així les coses, es continuarà aplicant la bonificació de 20 cèntims en cada litre de combustible per a tots els ciutadans.

El bo social elèctric s’ampliarà a 600.000 famílies, fins a arribar als 1,9 milions de llars. Així mateix, es mantindrà la rebaixa de l’impost especial a l’electricitat al 0,5%, així com la suspensió de l’impost a la generació elèctrica, també el mecanisme per reduir l’excés de beneficis al mercat elèctric causat per l’elevat preu de cotització del gas natural als mercats internacionals.Altres mesures que es continuaran aplicant seran la limitació del 2 per cent en les revisions dels lloguers i la prohibició d’acomiadament objectiu indemnitzat amb 20 dies per any treballat i el mandat de manteniment de l’ocupació per a les empreses que acudeixin als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).Per la seua part, val a recordar que segueix oberta una línia d’avals de crèdits ICO per valor de 10.000 milions per a les empreses que necessitin liquiditat per l’encariment de l’energia. A més, s’estén el termini de venciment dels préstecs avalats per l’ICO i el termini de carència per als sectors més afectats.

També s’amplia la rebaixa al 4% de l’IVA de les mascaretes.

tracking