SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

Cada català perd uns 260 euros a l'any pel sistema de finançament autonòmic

Catalunya va contribuir el 2020 un 17% més que la mitjana de les comunitats i va rebre un 1,5% menys || La Generalitat titlla el model d'injust i demana eines per acabar amb “aquest espoli històric”

El conseller d’Economia, Jaume Giró, al Parlament.

El conseller d’Economia, Jaume Giró, al Parlament.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada català perd 260 euros de mitjana a l’any per culpa del sistema de finançament autonòmic, segons l’últim informe oficial amb dades del 2020. Cada ciutadà va aportar en aquest exercici 2.779 euros anuals a l’Estat espanyol, però en va rebre 2.519. D’aquesta manera, Catalunya és la segona comunitat que més ingressos per habitant va representar per a l’Estat aquell any –una posició més respecte a anys anteriors, en els quals havia ocupat el tercer lloc–, però en termes de recursos rebuts es va mantenir en la desena posició.

Segons dades publicades ahir pel ministeri d’Economia, Catalunya va pagar aquell any un 17% més que la mitjana i va rebre un 1,5% menys. En els últims exercicis, només ha quedat per sobre de la mitjana espanyola en ingressos rebuts el 2009. La situació empitjora si es té en compte l’impacte del diferencial de preus o cost de la vida.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va criticar l’“infrafinançament crònic” de Catalunya. Va opinar que es deu a un model injust i va defensar que la seua administració necessita “les eines d’un Estat per poder acabar amb aquest espoli històric i garantir més i millors oportunitats per a tothom”.D’altra banda, el conseller d’Economia, Jaume Giró, també va afirmar que les dades del 2020 tornen a posar de manifest “l’infrafinançament històric de Catalunya, els milions d’euros que cada any genera i que s’evaporen, i les limitacions dels recursos de la Generalitat”. “Així, mentre Catalunya perd sempre entre set i vuit posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant”, va lamentar.

Giró també va remarcar la necessitat d’elaborar uns pressupostos que “permetin una distribució justa i representativa d’aquests recursos”. En aquest escenari amb una alta inflació i una elevada inestabilitat geopolítica, va dir que “Catalunya no pot permetre’s prorrogar pressupostos”.Per la seua part, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, va criticar el Govern català al no participar en les reunions per reformar el sistema de finançament.La comunitat que més ingressos aporta és Madrid, amb 3.347 euros per habitant, per sobre dels 2.779 euros de Catalunya i dels 2.759 euros de les illes Balears. En el rànquing dels que menys paguen, es troben Extremadura (1.723 euros) i les Canàries (981 euros).

Moncloa nega que hi hagi un buit d’inversions a Catalunya

La ministra de Transport, Raquel Sánchez, va insistir ahir que “Catalunya és la comunitat en la qual més s’ha invertit en el conjunt de l’Estat l’any passat”. A més, va assegurar que les dades recollides a l’informe de distribució territorial de la inversió de l’Estat –que revelava que l’administració pública central només va executar a Catalunya un 35,7% de les inversions pressupostades– no reflecteixen la realitat. En una entrevista a El Periódico, va criticar que “quan es diu al Govern central que no s’assoleixen els nivells d’execució que s’espera, també deixem sobre la taula que de vegades tampoc és fàcil arribar a acords amb la Generalitat”.

Es va referir, en aquest sentit, a la falta de suport del Govern català a l’ampliació de l’aeroport del Prat i va assegurar que Moncloa està disposada a transferir els recursos de finançament de Rodalies a la Generalitat i que està “esperant” que aquesta “s’hi avingui”.

tracking