SEGRE

ÀSIA GUERRA FREDA

La Xina endureix les represàlies al sancionar Pelosi i suspendre col·laboracions amb EUA

Pequín congela relacions amb Washington en matèria judicial i de canvi climàtic || Antony Blinken afirma que les accions xineses a Taiwan “no tenen justificació” i són “provocadores”

Imatge d’una fragata de la marina de guerra taiwanesa atracada al port de Keelung.

Imatge d’una fragata de la marina de guerra taiwanesa atracada al port de Keelung.EFE/EPA/RITCHIE B. TONGO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xina va elevar ahir el nivell de les seues represàlies per la visita de la president de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a Taiwan amb accions que inclouen la suspensió de mecanismes de cooperació amb Washington i sancions a la mateixa cap del Legislatiu nord-americà. Dos dies després del controvertit viatge de la veterana política, Pequín va anunciar vuit mesures entre les quals s’inclouen la suspensió de la cooperació en matèries com la judicial, la de canvi climàtic, repatriació d’immigrants il·legals, assistència judicial penal, lluita contra els delictes transnacionals i les converses sobre la lluita contra el canvi climàtic.

També va cancel·lar les trucades entre els líders dels comandos militars i les reunions de treball entre les carteres de Defensa de les dos potències, així com les del Mecanisme de Consulta de Seguretat Marítima Militar.Aquestes cancel·lacions suposen que deixa d’existir un mecanisme de confiança entre les forces armades d’ambdós superpotències en un moment en el qual les cotes de tensió a l’Estret de Taiwan es troben en un nivell que no s’havia vist des dels anys 90.

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va afirmar que els exercicis militars de la Xina a l’estret de Taiwan són “accions provocatives” i suposen una “escalada significativa” que “no tenen justificació” i va recalcar que Washington mai ha volgut “provocar una crisi”. “La Xina ha triat sobreactuar. No hi ha justificació per a aquesta resposta extrema i desproporcionada”, va assenyalar Blinken durant una roda de premsa a Cambodja. Segons el secretari d’Estat dels EUA, la Xina va utilitzar la visita de Pelosi, de què estava avisada, “com a pretext per incrementar la seua activitat militar provocadora” a l’estret de Taiwan i els seus voltants.

Paral·lelament, el Govern dels EUA va convocar l’ambaixador de la Xina a Washington, Qin Gang, per protestar per les maniobres que porta a terme el gegant asiàtic als voltants de Taiwan.Per la seua part, l’Alt Representant de la UE per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, va fer una crida “a totes les parts” perquè mantinguin la “calma” i la “moderació” i va demanar “resoldre les diferències” entre Taiwan i la Xina “per mitjans pacífics”, després de les recents tensions per la visita a Taiwan de Nancy Pelosi.

Taipei denuncia noves incursions d’avions i vaixells xinesos

El ministeri de Defensa de Taiwan va denunciar ahir noves incursions d’avions de combat i vaixells de guerra xinès a la seua zona de seguretat de l’estret de Taiwan, dins del moment de tensió més gran en mesos després de la visita al territori de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, entesa per la Xina com una de les ingerències més greus en anys a la sobirania que reclama sobre l’illa.

Concretament, el ministeri ha assegurat que 49 avions de combat xinesos models J-10, J-11, J-16, SU-30, Y-8 EW i Y-8 ASW “van volar per la part est de la línia mitjana de l’estret el 5 d’agost del 2022”.

Les autoritats de Taiwan han respost a aquestes incursions en la seua línia habitual, amb la posada en alerta de “sistemes de vigilància, avions, vaixells i sistemes de míssils”, com ha estat fent des de fa mesos en cada incursió xinesa.

tracking