SEGRE

17-A

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, sobre els atemptats del 17-A: "Ha servit" per implementar la prevenció

Recorda que l’amenaça terrorista a Catalunya està en 4 de 5: "Es alta"

Les Rambles de Barcelona, escenari de l’atropellament massiu del 17 d’agost del 2017.

Les Rambles de Barcelona, escenari de l’atropellament massiu del 17 d’agost del 2017.DAVID ZORRAKINO/EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, ha afirmat que els succeït en els atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) "ha servit per tirar endavant accions de prevenció i detecció i de coordinació entre cossos policials".

"Els responsables dels atemptats no venien de fora. Havien crescut a casa nostra i formaven part de la nostra societat, i hi va haver un procés de radicalització que no vam saber detectar", ha lamentat en una entrevista a 'Naciódigital' recollida aquest dimarts per Europa Press.

Estela ha recordat que Catalunya manté l’amenaça terrorista en un nivell 4 sobre 5: "Vol dir que hi ha probabilitats que es produeixi un atemptat terrorista. No és una amenaça per menysprear, l’amenaça és alta", ha advertit.

Preguntat per si l’explosió en un habitatge d’Alcanar (Tarragona) un dia abans de l’atemptat a Barcelona els va fer sospitar, ha respost que sí i que, a mesura que passaven les hores, "es reforçava la possibilitat que allà passava una mica relacionat amb la fabricació d’artefactes explosius".

I interpel·lat per si el CNI, al Policia Nacional o la Guàrdia Civil van amagar informació sobre l’imam de Ripoll, ha sentenciat: "Això els ho haurien de preguntar a ells", encara que ha negat que la policia catalana tingui aquesta percepció.

CITCO: MÉS COORDINACIÓ

Ha posat de relleu "les eines de coordinació" com el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), l’Europol i l’Eurojust i ha assegurat que el nombre d’actuacions conjuntes amb el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil en àmbits de criminalitat i terrorisme ha augmentat exponencialment, en les seues paraules.

Ha puntualitzat que, mitjançant CITCO, se celebren taules de treball on es determinen des de l’amenaça terrorista fins "accions per lluitar contra processos de radicalització", i ha assegurat que en els últims dos mesos s’ha detingut a dos persones a Catalunya.

També ha parlat del projecte de Prevenció, Detecció i Intervenció de Processos de Radicalització Extremista (Proderae), amb el qual treballen amb sectors de la societat perquè avisin si detecten processos de radicalització relacionats amb el terrorisme, supremacisme blanc, extrema dreta o extrema esquerra, ha enumerat.

tracking