SEGRE

COREA DEL NORD

Corea del Nord dispara al mar del Japó el míssil de més llarg abast dels darrers anys

Corea del Nord llança un míssil sobre el Japó, el de més rang fins la data

Corea del Nord llança un míssil sobre el Japó, el de més rang fins la dataEFE/EPA/JEON HEON-KYUN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Corea del Nord ha disparat avui un míssil balístic que ha sobrevolat el nord del Japó abans de caure al Pacífic, en el primer incident d’aquest tipus des de 2017 que suposa a més la distància més gran recorreguda fins la data per un projectil nord-coreà. L’últim test nord-coreà ha provocat l’activació del sistema d’alerta civil a diverses localitats nipones, on han sonat les sirenes antimíssils i s’ha recomanat a la població buscar refugi a través d’altaveus públics i de missatges de text, com ja va succeir en altres llançaments similars fa cinc anys.

Es tracta del cinquè llançament de míssils per part de Pyongyang en els últims deu dies, i d’un nou pas en l’escalada de tensions a la península coreana que ha coincidit amb les maniobres militars conjuntes de Seül, Washington i Tòquio, i amb la visita al Sud de la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris.

El míssil amb més recorregut

El míssil, disparat des de la província nord-coreana de Jagang, al Nord del país, sobre les 7:23 hora local de dimarts (22.23 GMT de dilluns), ha arribat a una altura màxima de 940 quilòmetres i va recórrer una distància total de 4.500 km abans de caure en aigües del Pacífic, segons va detallar el Estado Mayor Conjunto (JCS) sud-coreà. "Considerem que es tracta del míssil que ha recorregut més distància fins la data", va dir per la seua part el ministre japonès de Defensa, Yasukazu Hamada, que va afegir que el projectil va anar a parar uns 3.200 km a l’est de l’arxipèlag japonès.

L’Exèrcit sud-coreà calcula que ha estat possiblement un "míssil balístic d’abast intermedi (IRBM)" encara que va matisar que està analitzant la informació disponible amb els seus aliats per intentar determinar el tipus exacte del projectil. El fins ara últim llançament amb un IRBM per part de Corea del Nord va tenir lloc el gener passat, quan Pyongyang va provar un projectil Hwasong-12 l’apogeu del qual va assolir els 2.000 quilòmetres i que va recórrer una distància de 800 km.

Pyongyang va testar uns altres dos projectils similars a l’agost i setembre de 2017, que també van sobrevolar el nord japonès, van assolir apogeus d’entre 550 i 770 km i van traçar una trajectòria total d’entre 2.700 i 3.700 km abans de caure al Pacífic. Molts experts creuen que el fet que el projectil sobrevolés avui el Japó per primera vegada en un lustre pot apuntar a una intensificació, en quantitat i envergadura, de les proves d’armes nord-coreanes tal com ja va succeir precisament el 2017, quan el règim va realitzar el que de moment és el seu últim test nuclear fins la data.

Fa mesos que Pyongyang està preparat per dur a terme una nova detonació en Punggye-ri (nord-est), tal com mostren els satèl·lits, i els analistes creuen que el test d’avui pot anticipar un nou assaig atòmic que, apunten, gairebé tota probabilitat faria després de la conclusió del congrés del Partit Comunista Xinès (PCCh) per no revoltar Pequín.

Condemnes i més dissuasió dels aliats

El primer ministre nipó, Fumio Kishida, va titllar d’"acte de barbàrie" el nou test nord-coreà, mentre que el president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, va advertir Pyongyang d’"una resposta decidida" davant la "imprudent provocació" del país veí. Davant dels "constants test nord-coreans" i els altres desafiaments de seguretat que el Japó afronta a la regió, Tòquio ha aprovat un pressuposat rècord de Defensa per al pròxim exercici i contempla dotar-se amb noves capacitats defensives "sense descartar cap opció", segons va dir el portaveu de l’Executiu, Hirokazu Matsuno.

Així mateix, els titulars d’Exteriors del Japó i els Estats Units, Yoshimasa Hayashi i Antony Blinken, van mantenir una conversa telefònica després del llançament, que van etiquetar com "una amenaça greu i imminent per a la seguretat del Japó i un clar i seriós desafiament a la comunitat internacional". Els caps de la diplomàcia d’ambdós països es van comprometre a més a "reforçar les capacitats de dissuasió i resposta de l’aliança", en la que també s’integra Seül, segons va informar en un comunicat el Ministeri d’Exteriors japonès.

Els tres països van dur a terme la setmana passada maniobres conjuntes a la península que van incloure el portaavions nord-americà Ronald Reagan, dirigides a contrarestar els desenvolupaments de tecnologia SLBM (míssils balístics que es disparen des d’un submarí) per part de Pyongyang. L’última vegada que el Ronald Reagan va ser desplegat a la zona va ser també el 2017, any en què les tensions a la regió van assolir unes cotes que van camí de ser igualades en aquest 2022, coincidint amb què els Estats Units estan concentrats en la guerra d’Ucraïna.

tracking