SEGRE

Els pressupostos de l'Estat milloren la prestació d'atur i donen més ajuts a dependents

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz escenifiquen a Moncloa l’acord per als PGE del 2023

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant un trobada al Palau de La Moncloa aquest dimarts al matí.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant un trobada al Palau de La Moncloa aquest dimarts al matí.A. Pérez Meca / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha avançat que els Pressupostos Generals de l’Estat de 2023 recuperaran el 60 % de la base reguladora des dels 6 mesos de la prestació d’atur i inclouran un pla de xoc en dependència dotat amb 600 milions d’euros. "Deixem enrere l’última retallada del PP en matèria d’atur", ha dit la vicepresidenta a Twitter respecte a una mesura que ha calculat que beneficiarà 300.000 persones, "un gran avenç que arribarà a milers de llars".

La vicepresidenta ha revelat a la xarxa social alguns detalls dels pressupostos que aquest dimarts s’aprovaran en Consell de Ministres després d’haver-se assolit un acord entre les dos formacions de govern, pacte que la pròpia Díaz i el president del Govern, Pedro Sánchez, han escenificat en una trobada prèvia a La Moncloa.

Com a part de l’acord ambdues parts s’han compromès a tramitar urgentment una llei de famílies que inclourà una prestació de criança de 100 euros al mes per a famílies amb menors de 0 a 3 anys i nous permisos de conciliació per a cuidadors, per atendre circumstàncies familiars imprevistes o un nou permís parental de 8 setmanes. A més, s’assimilaran les famílies monomarentales, amb 2 fills, a l’actual categoria de famílies nombroses.

Dins dels pressupostos, l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM), que serveix per calcular diferents ajuts i prestacions, puja de 579,02 a 600 euros.

El pla de xoc en dependència reduirà les llistes d’espera, implementant noves prestacions i serveis, i millorant les condicions laborals de qui cuida, segons Díaz. S’incrementen les partides destinades a les polítiques d’igualtat, especialment per al pla d’inserció de víctimes de tràfic i el programa coresponsables.

Es reforça el sistema nacional de salut "especialment en tres àrees: atenció primària, salut mental (augmentant el 67 % del pressupost) i salut bucodental".

En l’àmbit de l’energia s’impulsen les comunitats energètiques per avançar en una transició justa des de la cooperació i el compromís col·lectiu, i es fomenta l’autoconsum. Es consolida el programa de renaturalització de les ciutats i es reforcen les zones de baixes emissions, les de gestió forestal i protecció del medi natural, mentre s’impulsarà la creació de carrils bici per potenciar el seu ús.

Segons Díaz, la funció i l’objectiu és protegir el poder adquisitiu de les famílies espanyoles i el seu benestar, amb uns comptes "que li parlen a les persones treballadores, a qui pitjor ho passen." "Són comptes públics que aporten certeses, que afronten amb valentia l’efecte de la inflació i que consoliden la protecció social i del teixit productiu que el Govern espanyol està impulsant", ha defensat.

tracking