SEGRE

El Parlament rebutja la qüestió de confiança a Aragonès amb l'abstenció de Junts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, respon a preguntes dels grups a la sessió de control al ple del Parlament.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, respon a preguntes dels grups a la sessió de control al ple del Parlament.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha rebutjat instar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, se sotmeti a una qüestió de confiança abans que acabi aquest any, una petició que ha rebut el suport de la CUP, el vot en contra de PSC-Units, ERC, comuns i PP, i l’abstenció de Junts, Vox i Cs. En la presentació d’aquesta moció, la portaveu de la CUP a la Cambra, Eulàlia Reguant, ha donat per fet que la iniciativa no prosperaria, però ha advertit el Govern que haurà d’abordar ben aviat quin programa polític i quins suports té per tirar-lo endavant. Després de recordar que la legislatura va començar amb un acord d’investidura a què van donar suport els anticapitalistes, ha constatat que Junts està celebrant una consulta per decidir si surten o no del Govern perquè acusen els republicans d’incomplir els acords de legislatura: "Això és governar bé?"

Des d’ERC, Meritxell Serret ha assegurat que mantenen la mà estesa a la CUP perquè consideren que és "un grup prioritari per impulsar polítiques transformadores i per aprovar els Pressupostos de 2023", encara que ha admès que no els agrada el sentit de la moció perquè, segons el seu parer, el Govern ha situat el compliment del pacte d’investidura com una prioritat.

Mònica Sales (Junts) ha argumentat l’abstenció del seu grup perquè creuen que el contingut de la moció té relació directa amb la consulta interna que estan celebrant sobre si seguir o no al Govern, i ha avisat que a partir de divendres actuaran "de manera coherent, amb lleialtat i responsabilitat" partint de la decisió que prenguin els afiliats.

La socialista Alícia Romero ha lamentat "el serial" del Govern i que s’esperi el resultat de la consulta interna de Junts , i ha opinat que Aragonès ha perdut credibilitat –en les seues paraules– per haver perdut el suport de la CUP i per la possibilitat de perdre també el de Junts.

Per a David Cid (comuns), la moció constata que la majoria parlamentària de la investidura està trencada, i ha apuntat que Junts està a l’Executiu català perquè així ho van voler els 'cupaires': "Crec que en aquests moments, Aragonès, de paraula o de creença, és l’única persona de tot Catalunya que creu que la relació entre ERC i Junts té futur i pot garantir estabilitat".

VOX, Cs i PP

La diputada de Vox Mónica Lora ha acusat l’independentisme d’embolicar-se en lluites internes mentre les famílies pateixen els efectes de la inflació, ha afirmat que el Govern "ofega" els catalans amb impostos mentre ofereix almoina –en les seues paraules– amb les mesures d’escut social, i ha tornat a demanar la suspensió de l’autonomia aplicant l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

Per la seua part, Nacho Martín Blanco (Cs) ha assegurat que la majoria dels catalans no estan preocupats pel que planteja la moció de la CUP i sí per l’increment de la inflació i els preus, pel que ha anunciat l’abstenció del seu grup en tots els punts del text, i creu que "les constants baralles entre Junts i ERC resulten desesperants". "Aragonès no compta amb els suports que el van portar al Palau de la Generalitat", ha recalcat la 'popular' Lorena Roldán, qui ha retret a la CUP que ara demanin que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança i, en el Debat de Política General, votés en contra de la proposta de resolució que van presentar en aquest sentit.

tracking