SEGRE

EUROPA DE L?EST CONFLICTE BÈL·LIC

Alemanya cedeix i autoritza que s'enviïn tancs Leopard 2 a Ucraïna

Després de la pressió polonesa per fer-ho i tot i les advertències russes de les seues conseqüències || Aquesta decisió pot ser clau perquè Kíiv reverteixi la invasió

Imatge d’arxiu de carros de combat Leopard 2 polonesos en unes maniobres recents.

Imatge d’arxiu de carros de combat Leopard 2 polonesos en unes maniobres recents.EFE/EPA/DAREK DELMANOWICZ.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alemanya ha aprovat l’enviament de carros de combat Leopard 2 a Ucraïna, com li demanaven diversos països amb Polònia al capdavant, i fins i tot estaria disposat a autoritzar la transferència a aquest país d’almenys una companyia del model 2A6 d’aquest blindat dels que posseeix al seu arsenal, segons el setmanari alemany Der Spiegel. Aquesta decisió pot ser clau perquè Kíiv faci front a la invasió russa quan es compleixen onze mesos de conflicte. El ministre polonès de Defensa, Mariusz Blaszczak, havia anunciat al matí que el seu Govern havia presentat una sol·licitud oficial a Alemanya per a la transferència d’aquest tipus de carros de combat, encara que va deixar entreveure que ho faria fins i tot sense el seu permís.

La decisió final sobre aquest assumpte la tenia el canceller alemany Olaf Scholz, que havia de mesurar les conseqüències d’aquest traspàs entre els seus socis de Govern i entre la mateixa societat alemanya. Paral·lelament, segons The Wall Street Journal, va publicar que els Estats Units estudiaven la possibilitat d’enviar a Ucraïna carros de combat Abrams M1 com a part d’un acord amb Alemanya perquè desbloquegés l’entrega dels Leopard 2.El Kremlin, per la seua banda, va assegurar que l’enviament per part d’Alemanya dels Leopard 2 a Ucraïna repercutiria en les relacions russoalemanyes. Espanya compta amb 347 Leopard 2, inclòs el mig centenar emmagatzemat a Saragossa des de fa més d’una dècada i en un estat, segons la ministra de Defensa, Margarita Robles, que és “lamentable”.

Zelenski inicia una purga per aturar la corrupció

El consell del Govern ucraïnès va cessar oficialment sis funcionaris governamentals, en el que suposa la reorganització més gran de la seua administració des que es va iniciar la invasió russa.El Gabinet de Ministres va cessar el viceministre de Defensa, el viceministre de Política Social, així com els viceministres de Territoris i de Comunitats. També van ser cessats els vicecaps d’estat del Servei Marítim i Fluvial i de Transport.Així mateix, deixaran el càrrec els caps de les administracions militars de les regions de Dnipropetrovsk, Zaporíjia, Kíiv, Sumi i Kherson. Es dona la circumstància que les regions de Zaporíjia i Kherson es troben actualment controlades parcialment per l’Exèrcit rus.La reorganització es produeix després d’una sèrie d’investigacions de corrupció per presumpta malversació de fons entre diversos alts funcionaris.

El diari ZN.UA va informar el 21 de gener que el ministeri de Defensa va comprar aliments per als militars a preus dos o tres vegades més alts que els habituals.A Espanya, el Tribunal Suprem ha fixat com a doctrina que “els ucraïnesos que resideixin a Espanya puguin acollir-se de forma immediata i sense necessitat de prèvia presentació de sol·licitud al principi de no-devolució”.

tracking