SEGRE

INVESTIGACIÓ TERRORISME

“Va agafar la catana, alçar la mirada al cel, cridar 'Allah' i assestar l'estocada mortal”

Segons la interlocutòria del jutge sobre l'autor de l'atac jihadista de dimecres a Algesires

Yasin Kanza, detingut després d’haver perpetrat l’atac dimecres.

Yasin Kanza, detingut després d’haver perpetrat l’atac dimecres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional Joaquín Gadea considera que Yasin Kanza, el jove marroquí de 25 anys arrestat dimecres per presumptament haver assassinat el sagristà Diego Valencia i haver ferit quatre persones a Algesires, va actuar guiat per una “voluntat terrorista” que va vincular, almenys en principi, amb el “salafisme jihadista”. Segons el jutge, Kanza va ferir Valencia i, quan aquest estava a terra, el jove “va subjectar la catana amb les dos mans i, alçant la mirada al cel i cridant unes paraules en àrab entre les quals se sent allah, li assesta una última estocada mortal”. Abans, l’autor del crim havia discutit amb una altra persona a l’interior d’una església, i va manifestar que “l’única religió que s’ha de seguir és la islàmica”.Així ho plasma a la interlocutòria per la qual dimecres va autoritzar l’escorcoll al domicili del detingut, on els investigadors van trobar la funda del matxet amb què va perpetrar l’atac i uns pendrives amb contingut jihadista.Kanza tenia pendent la seua expulsió al Marroc des del juny a l’estar en situació irregular.

L’expedient encara no s’havia resolt, segons el ministeri de l’Interior, perquè, “com tot procediment administratiu, la seua execució no és immediata”.No tenia antecedents penals i residia a Espanya des del 2019. El Consell de Contingència de Gibraltar va confirmar ahir que aquell mateix any l’havia detingut després d’arribar en una moto aquàtica al territori. Va ser deportat al Marroc, on té antecedents per problemes psiquiàtrics.

El titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va explicar ahir que no hi ha terceres persones involucrades en els fets d’aquest dimecres. Kanza passarà dilluns a disposició de l’Audiència Nacional.Un dels ferits en l’atac, un capellà de 74 anys, va rebre l’alta ahir després de ser intervingut quirúrgicament.

Els bisbes insten a “no identificar el terrorisme” amb cap religió

El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, Francisco César García Magán, va manifestar ahir la seua “condemna més absoluta” a l’atac a Algesires i va demanar “no demonitzar” cap col·lectiu ni identificar aquest atemptat amb la religió islàmica. També la Comissió Islàmica d’Espanya va condemnar l’atac i va demanar una “convivència en pau i lliure d’odi”. En el pla polític, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va dir que “des de fa molts segles, no veurà un catòlic o un cristià matar en nom de la seua religió”, i el de Vox, Santiago Abascal, va atacar l’“islamisme” assegurant que “uns els obren les portes, altres els financen i el poble els pateix”.En un altre ordre de coses, les forces de seguretat espanyoles han detingut 1.088 persones per relació amb el jihadisme des dels atemptats de l’11-M a Madrid del 2004.

tracking