SEGRE

La consellera d'Economia lliura els pressupostos al Parlament per a tramitar-los "amb la màxima celeritat"

Vergés i la Mesa reben formalment el projecte dels comptes i inicien així el camí parlamentari a l'aprovació

La consellera d'Economia lliura els pressupostos al Parlament per a tramitar-los

La consellera d'Economia lliura els pressupostos al Parlament per a tramitar-los "amb la màxima celeritat"ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha lliurat el projecte de pressupostos de la Generalitat al Parlament. Després d'aprovar-se els comptes al Consell Executiu del matí, la consellera s'ha desplaçat a la cambra i ha estat rebuda per la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, qui ha rebut, al costat de la resta de la Mesa, els pressupostos del Govern en format digital dins una tauleta. Posteriorment, la consellera s'ha reunit amb els portaveus dels grups parlamentaris per a presentar-los el projecte formalment. Per la seva banda, la Mesa ha iniciat el tràmit parlamentari per a la seva posterior aprovació al ple de la cambra catalana. Vergés ha deixat clar que es farà tot "amb la màxima celeritat possible".

La Mesa i la Junta de Portaveus es reuneixen aquest dijous per admetre a tràmit el projecte, i aprovar-ne el calendari de tramitació. A partir d'aquí, els consellers i conselleres de cada departament compareixeran a les comissions respectives per explicar les partides de cada àrea. Els primers en fer-ho seran la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent, aquesta mateixa tarda.

Es calcula que des que els pressupostos arriben al Parlament fins que es poden aprovar definitivament passen uns 54 dies, com va passar amb els últims comptes. La Mesa obrirà avui dos períodes d'esmenes que s'inicien el mateix dia: deu dies naturals per presentar esmenes a la totalitat i vint dies per presentar esmenes a l'articulat. Per tant, la setmana del 13 de febrer es podria convocar un ple extraordinari per debatre i votar les esmenes a la totalitat encara que no estigui previst un ple ordinari.

Una vegada els pressupostos superin la votació de les esmenes a la totalitat, els comptes continuaran la tramitació en comissió. I aproximadament un mes i poc després se celebraria el ple del debat i les votacions finals del projecte de pressupostos i la llei d'acompanyament.

Això sí, en cas que dos grups parlamentaris o una desena part dels diputats recorrin al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), no es podria fer la votació final dels comptes fins que l'òrgan consultiu emeti dictamen, que té un mes per fer-ho. Llavors els pressupostos difícilment quedarien aprovats al març.

El tràmit parlamentari serà, segons ha explicat Vergés a l'acte de lliurament dels pressupostos, el més breu que permeti la normativa. "Fem una proposta de calendari per a que siguin aprovats amb el menor temps possible, amb la màxima celeritat, responent a les necessitats de la ciutadania", ha dit la vicepresidenta. Al seu breu discurs, Vergés també ha remarcat el "context complicat" en el que arriben aquests pressupostos al Parlament i ha dit que per això "es requereix la urgència de donar resposta a problemes i també una mirada llarga de transformació de país". "És més important que mai tramitar i tenir pressupostos", ha afegit.

Per la seva banda, la consellera ha agafat també la paraula per destacar que el projecte de pressupost del Govern és "ambiciós i important tant quantitativament com qualitativament". "Permet elevar la capacitat de despesa i inversió, amb la xifra de despesa més elevada en 17 anys. I qualitativament permet atendre les necessitats més urgents i alçar la mirada i poder empènyer les necessàries transformacions de futur", ha afegit. Per últim, ha remarcat que els comptes arriben al Parlament "consensuats" ja amb els grups d'ERC, PSC i els comuns i "amb el suport explícit dels agents econòmics i socials, del tercer sector, i del món cultural o l'agrari".

La consellera d'Economia lliura els pressupostos al Parlament per a tramitar-los

La consellera d'Economia lliura els pressupostos al Parlament per a tramitar-los "amb la màxima celeritat"ACN

tracking