SEGRE

BO CULTURAL

El Suprem permet que els toros entrin al Bo cultural per a joves del govern espanyol

Considera que l'executiu no va justificar degudament l’exclusió de la tauromàquia

El Suprem permet que els toros entrin al Bo cultural per a joves del govern

El Suprem permet que els toros entrin al Bo cultural per a joves del governEFE/Enric Fontcuberta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha anul·lat l’exclusió dels espectacles taurins del catàleg del bo cultural jove de 2022, de 400 euros, per la falta de justificació del govern espanyol. La Sala Contenciosa Administrativa ha estimat el recurs de la Fundació Toro de Lídia contra el reial decret pel qual s’estableix la regulació del bo cultural i anul·la l’expressió "i taurins" de l’article 8.2. que fixa les activitats excloses.

Fonts jurídiques informen que aquesta decisió no significa que els toros estiguin ja inclosos al bo cultural, ja que l’Executiu pot justificar, ara sí, d’una manera més solida l’exclusió. La Sala explica que no hi ha raons que expliquin l’exclusió i que no "ens semblen vàlides a l’efecte les que ofereix el seu preàmbul ja que únicament diu que els espectacles taurins es fomenten a través d’altres instruments i que cada Administració té capacitat per decidir lliurement els sectors o activitats d’interès o utilitat pública que fomenta i de quina manera ho fa".

Per al Suprem, aquestes explicacions genèriques, tanmateix, són "insuficients" quan existeixen disposicions legals específiques que imposen als poders públics l’obligació d’actuar positivament en un determinat àmbit, tal com succeeix amb el de la Tauromàquia. L’Advocacia de l’Estat va defensar que l’Administració General de l’Estat sí que compleix la seua obligació de promoure la Tauromàquia, tal com ho proven les iniciatives com el Premi Nacional de Tauromàquia anual de 30.000 euros, la subvenció de 35.000 euros a la Fundació recurrent o el projecte Cultures del Toro. Però la Sala respon que aquestes argumentacions no els sembla, tanmateix, "que ajudin a solucionar la manca de justificació de l’exclusió per la senzilla raó que són puntuals".

En canvi, subratlla que "la consistent en el bo cultural jove té una projecció de caràcter general i, a més, pot considerar-se qualificada en tant es dirigeix a una nova generació, o sigui, mira al futur representat pels joves -segons el Consell d’Estat, gairebé 500.000- perspectiva que és fonamental quan de la conservació i promoció del patrimoni cultural es tracta". "No hi ha, doncs, entre les actuacions ressenyades i el bo cultural jove, que comporta 210 milions d’euros, la proporció necessària per concloure que es dispensa a la Tauromàquia un tractament equilibrat amb la significació que té reconeguda pel legislador", afegeix el Suprem.

tracking