SEGRE

PANORAMA

Zelenski diu que només hi haurà pau si Rússia torna Crimea i Putin redobla amenaces

El president ucraïnès veu clau recuperar la península que els russos es van annexionar el 2014 i demana de nou avions F-16 als Estats Units || El líder rus acusa l'OTAN de ser “còmplice dels crims”

Un miler d’ucraïnesos es van manifestar ahir a Madrid per demanar el final de la guerra.

Un miler d’ucraïnesos es van manifestar ahir a Madrid per demanar el final de la guerra.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es va mostrar ahir convençut, Dia de la Resistència a l’Ocupació Russa de Crimea, que la pau podrà restablir-se amb la devolució als ucraïnesos d’aquesta península, annexionada per Rússia el 2014. “Fa nou anys va començar l’agressió russa a Crimea. Si tornem Crimea, restablirem la pau”, va escriure Zelenski en un missatge a Telegram.

Així mateix, va traslladar a congressistes nord-americans una “llista de desitjos” amb necessitats i armament per garantir la victòria en la guerra contra Rússia, que inclou la petició d’avions de combat F-16. Tanmateix, la Casa Blanca va tornar a descartar enviar-los. Per la seua banda, el president de Rússia, Vladímir Putin, va acusar ahir els països de l’OTAN de ser còmplices, encara que indirectes, dels crims del “règim de Kíiv” per subministrar-li armament de manera gratuïta per bombardejar barris residencials, en una entrevista emesa per la televisió estatal russa.

“No és simplement cooperació tecnicomilitar. És que [els països de l’OTAN] reben diners. No, no en reben!”, va recalcar el mandatari en declaracions al programa Moscou.Kremlin.

Putin que emet els diumenges el canal Rússia 1. El president rus va subratllar que l’armament, per valor de desenes de milers de milions de dòlars, es transfereix a Ucraïna de “manera unilateral”, i això vol dir que, “encara que indirectament, és complicitat amb els crims del règim de Kíiv, inclosos els bombardejos de barris residencials”. Va insistir en la seua tesi que l’objectiu d’Occident és la partició de Rússia.

“Tenen un sol objectiu: liquidar l’extinta Unió Soviètica i la seua part fonamental, la Federació Russa.”El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va detallar que l’avanç de les tropes russes en territori ucraïnès depèn del tipus d’armament que subministrin els Estats Units i els seus aliats a Kíiv. Va respondre d’aquesta manera al demanar-li que comentés les declaracions del president rus, Vladímir Putin, en les quals afirma que com més sistemes de llarg abast s’entreguin a Ucraïna, més allunyarà Rússia les amenaces de les seues fronteres. El ministeri de Defensa va informar de la destrucció de sis grups de sabotatge i reconeixement ucraïnesos a Khàrkiv l’últim dia, la qual cosa implica “pèrdues de seixanta soldats”, dos vehicles i dos vehicles de combat blindats.En un altre ordre de coses, un miler d’ucraïnesos, segons va indicar la delegació de Govern a Madrid, es van manifestar ahir a la plaça de Colón de Madrid contra la invasió de Rússia a Ucraïna i per demanar el final de la guerra.

Albares reitera que Espanya no enviarà tropesEl ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, va insistir ahir que l’enviament de tropes a Ucraïna tant per part d’Espanya com de la Unió Europea o l’OTAN està “totalment descartat”. Va advertir que qui enviï missatges sobre que hi ha “alguna planificació” d’enviaments d’aquest tipus està “llançant un autèntica invenció”. Va remarcar que tot el material, “inclòs el militar”, que Espanya envia a Ucraïna “és per defensar la seua integritat territorial i la seua sobirania en una guerra il·legal i injustificada”.

La CIA creu que Xina donarà “equip letal” a RússiaEl director de la CIA, William Burns, va confirmar ahir que els Estats Units estan “segurs” que la Xina està considerant proporcionar a Rússia equip letal per a la guerra contra Ucraïna. “Confiem que el lideratge xinès està considerant la provisió d’equip letal”, va indicar Burns en una entrevista amb la cadena CBS recollida per The Hill. No obstant, va assenyalar que fins al moment no s’ha pres una decisió final i que no hi ha evidència d’enviaments d’armes letals per ara.

tracking