SEGRE

CATÀSTROFE NATURAL

L'aigua de Fukushima, un problema de tot Japó 12 anys després del desastre

Dotze anys després del desastre natural, que va causar 15.900 morts i 2.523 desapareguts, Fukushima segueix enfrontant-se a "importants desafiaments"

L'aigua de Fukushima, un problema de tot Japó 12 anys després del desastre

L'aigua de Fukushima, un problema de tot Japó 12 anys després del desastreEFE/Everett Kennedy Brown

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fukushima commemora aquest dissabte el dotzè aniversari del terratrèmol i tsunami que va devastar el nord-est del país i va provocar la crisi nuclear de què encara s’està recuperant i va recordar a la nació que el problema de l’abocament d’aigües procedents de l’accidentada central "afecta tot Japó".

"Sé que hi ha veus de preocupació no només al Japó i Fukushima, sinó en més llocs del món. El que li hem dit al Govern central és que aquest no és un problema de Fukushima, sinó un problema de tot Japó", va explicar el governador de la prefectura, Masao Uchibori, durant una roda de premsa en el Centre de Premsa Estrangera del Japó (FPCJ, en anglès).

Dotze anys després del desastre natural, que va causar 15.900 morts i 2.523 desapareguts, Fukushima continua enfrontant-se a "importants desafiaments", entre ells, el futur abocament d’aigua tractada de la central nuclear de Fukushima Daiichi a l’oceà Pacífic, i que ha generat polèmica entre la població local i els països veïns.

"La recuperació i reconstrucció després d’un accident nuclear és una situació per a la qual no teníem precedents i és molt difícil. El que li demanem al Govern és que actuï amb responsabilitat i comparteixi informació amb base científica", va afegir Uchibori.

La reacció del governador es produeix després que l’Executiu japonès aprovés a començaments de gener un pla revisat per abocar en els mesos vinents al Pacífic l’aigua contaminada i tractada que s’acumula a la central.

Aquest aigua es tracta en l’actualitat en circuits anomenats ALPS (Sistema Avançat de Processament de Líquids) per retirar 62 tipus de materials radioactius, a excepció del triti.

Residents de la zona i diversos països del Pacífic han protestat per aquesta decisió al·legant que les dades proporcionades pel Japó "són insuficients" a fi de poder avaluar els efectes que tindrà sobre la salut humana i el medi ambient marí.

UN RECORD QUE S’ESVAEIX

Una dècada després del desastre, la regió també està preocupada que el record del mateix s’esvaeixi després de l’anunci recent d’un canvi en la política governamental respecte a la reactivació de centrals i l’extensió de la vida útil dels seus reactors més enllà dels 60 anys.

"Durant els últims 12 anys, hem estat lluitant contra aquest conjunt de desastres, però sentim que el record de l’ocorregut s’ha començat a esvair", va afirmar Uchibori, en relació amb els efectes físics del terratrèmol i tsunami, el desastre nuclear i també la mala reputació que es va associant la zona.

En els últims anys, diversos països com els Estats Units o el Regne Unit han aixecat sancions respecte a la importació de productes de Fukushima i la regió també es troba posant esforços per desenvolupar el seu sector agrícola i ramader.

Tanmateix, més de 300 quilòmetres quadrats de terreny a sis localitats d’aquesta prefectura, incloses Katsurao, Okuma i Futaba, continuen subjectes a la classificació de "zona de difícil retorn", i la seua rehabilitació continua sent incerta.

A Futaba, per exemple, una enquesta governamental duta a terme l’any passat va mostrar que entorn del 60,5 % dels antany residents no tenen intenció de tornar, per sobre de l’11,3 % que desitjava tornar.

"L’ús de l’energia nuclear i la política nuclear és una cosa que el Govern ha de considerar sota la seua pròpia voluntat, però amb les lliçons apreses de l’accident de 2011 i posant la seguretat de les persones primer per sobre de totes les altres coses", va explicar el governador.

Resoldre l’abocament d’aigües, desmantellar per complet la central, revitalitzar l’economia de la regió i tornar a atreure els seus antics residents continuen sent alguns dels desafiaments a què s’enfronta aquesta prefectura, encara marcada per l’estigma del succeït.

"Fa 12 anys, les persones que vivien en aquesta zona van haver de deixar les seues llars de sobte. Alguns eren molt grans i d’altres no tenien mitjans de transport o familiars a prop, per la qual cosa van patir grans dificultats. Encara unes 27.000 persones segueixen desplaçades", va concloure Uchibori.

tracking