SEGRE

CRISI FINANCERA

UBS absorbirà Credit Suisse per evitar el col·lapse bancari helvètic

Pacta amb el Govern suís comprar-lo per 3.200 milions de dòlars || Les autoritats podrien canviar la legislació per evitar el rebuig dels accionistes

Vista general de les seu dels bancs suïssos UBS i Credit Suisse, a Zuric, Suïssa.

Vista general de les seu dels bancs suïssos UBS i Credit Suisse, a Zuric, Suïssa.EFE/EPA/MICHAEL BUHOLZER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El banc Credit Suisse, la primera víctima fora dels Estats Units de la crisi bancària que va esclatar la setmana passada en aquest país, serà absorbit pel seu competidor UBS, amb l’aval del Govern suís, segons va anunciar ahir l’executiu federal. “És una solució avalada pel govern, que garanteix les condicions marc per al seu èxit”, va dir el president de Suïssa, Alain Berset. UBS hauria acceptat comprar el seu principal rival nacional, Credit Suisse, per 3.000 milions de francs suïssos (3.020 milions d’euros), segons va avançar el Consell Federal de Suïssa.

L’acord implicaria pagar poc més de 50 cèntims de franc suís per acció, és a dir, encara molt per sota de la cotització de divendres d’1,86 francs suïssos.El principal banc helvètic hauria presentat una oferta inicial de 1.000 milions de dòlars que hauria estat rebutjada per considerar-la massa baixa i perjudicial per als accionistes, segons va informar el portal econòmic Bloomberg.

Els directius de Credit Suisse van rebutjar l’oferta inicial de 1.000 milions per veure-la massa baixa

En aquesta situació, les autoritats suïsses s’havien plantejat intervenir i nacionalitzar l’entitat bancària, la segona del país, una qüestió tractada en un Consell de Ministres celebrat d’urgència dissabte.L’adquisició d’UBS presenta múltiples complexitats. L’entitat financera està demanant al Govern que assumeixi certs canvis legals i possibles pèrdues futures. El ministeri de Finances suís ha declinat fer comentaris al respecte.Per exemple, la normativa suïssa obliga a respectar un termini de sis setmanes per consultar l’accionariat sobre una adquisició, per la qual cosa s’estudien canvis legislatius per evitar aquest retard i facilitar la fusió dels dos principals bancs suïssos.Fundat el 1856, el banc amb seu a Zuric ha encadenat dos anys de pèrdues milionàries: el 2021 van ser de 1.572 milions de francs suïssos i el 2022 gairebé es van quintuplicar, fins als 7.293 milions de francs.

Credit Suisse va patir a més l’any passat la retirada de liquiditat per valor de 123.200 milions de francs suïssos.Tanmateix, el màxim ha vingut en els últims mesos, per reiterats escàndols i la situació s’ha agreujat en l’última setmana, en la qual ha perdut una quarta part del seu valor borsari i la pèrdua de la confiança del seu principal accionista, el Banc de l’Aràbia. Per això el Banc Nacional Suís va acudir al rescat amb 50.000 milions de francs en efectiu.

tracking