SEGRE

EUROPA DE L?EST CONFLICTE BÈL·LIC

Europa respon a la cimera Xina-Rússia amb més ajuda militar a Kíiv

Moscou amenaça la Cort Penal Internacional

Xi Jinping i Vladímir Putin, reunits ahir a Moscou.

Xi Jinping i Vladímir Putin, reunits ahir a Moscou.EFE/EPA/SERGEI KARPUHIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president xinès, Xi Jinping, va intentar demostrar ahir en la seua arribada a Rússia que vol aparèixer com a mediador internacional, en una visita d’Estat que va arrancar amb una reunió informal amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que es va mostrar obert a abordar el pla de pau de Pequín per a la guerra a Ucraïna. El mandatari xinès, que va dir “estimat amic” a Putin durant les seues paraules inicials, va subratllar que Pequín “valora molt les relacions amb Rússia”. “La Xina està disposada a defensar amb Rússia un sistema internacional basat en l’ONU i a promoure la multipolaritat al món”, va dir després de l’arribada a Moscou.

Per la seua part, Putin va afirmar que, els últims anys, Pequín ha fet un salt endavant “colossal”. Això, va dir, genera “interès” en tot el món i, “per desgràcia, també enveja”.La visita de Xi a Rússia és la primera des de la seua reelecció i arriba després que la Cort Penal Internacional (CPI) emetés divendres una ordre d’arrest contra Putin. La cimera s’interpreta com un baló d’oxigen per al Kremlin i de fet la Xina és un dels pocs països que han evitat condemnar la invasió d’Ucraïna.El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va acusar el president xinès de no voler que el seu homòleg rus reti comptes per la guerra.

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, va afirmar que és “completament imaginable” un atac de precisió amb un míssil rus contra la seu de la Cort Penal Internacional.D’altra banda, Noruega i disset estats de la UE van acordar invertir 2.000 milions d’euros en l’entrega a Ucraïna d’un milió de rondes de munició d’artilleria durant dotze mesos. Espanya no figura en la llista de participants.

tracking