SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

El TS avala la rebaixa de penes per la llei del 'només sí és sí' i rebutja el criteri de la Fiscalia

Recolza la reducció de condemnes en els casos en què la norma sigui més beneficiosa per al reu || Almenys 108 agressors sexuals han estat excarcerats des de l'entrada en vigor del text a l'octubre

La ministra Ione Belarra al costat de la impulsora de la llei del ‘sí és sí’, Irene Montero, el 20 d’abril.

La ministra Ione Belarra al costat de la impulsora de la llei del ‘sí és sí’, Irene Montero, el 20 d’abril.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala penal del Tribunal Suprem (TS) va avalar ahir dimecres les rebaixes de pena a agressors sexuals aplicades en les revisions de condemnes fermes després de l’entrada en vigor de la llei del només sí és sí. Va donar a conèixer la decisió després del ple monogràfic que va fer entre dimarts i ahir per revisar una trentena de sentències. L’Alt Tribunal ha rebutjat el criteri fixat pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que va advocar per mantenir les penes antigues quan es poguessin imposar amb la nova llei per evitar rebaixes automàtiques.

En 27 dels 29 casos analitzats el ple va decidir per unanimitat que s’ha d’aplicar una rebaixa. D’aquesta manera, el Suprem confirma els criteris de diverses Audiències Provincials que van procedir a rebaixar penes en els casos en què la normativa era més beneficiosa per al reu. El ple només va donar la raó a la Fiscalia en un punt concret: va establir que els condemnats per delictes sexuals que vegin rebaixades les seues penes perdin la pàtria potestat, tutela i curatela quan s’imposi com a pena accessòria.

Fins ara, els tribunals han oscil·lat entre aplicar rebaixes automàtiques o mantenir les penes antigues allà on ha estat possible. La decisió adoptada pel TS servirà de guia per als tribunals inferiors a l’hora d’efectuar revisions.La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va dir que aquesta decisió és una “mala notícia” i va reclamar “accelerar la posada en marxa de totes les mesures de la llei del només sí és sí que protegeixen les dones víctimes de violències sexuals”. La norma, impulsada per Igualtat, ha comportat fins a l’1 de maig més d’un miler de rebaixes de condemnes i 108 excarceracions.

A l’abril, PSOE i PP van reformar la norma al marge de Podem per intentar posar fi al degoteig de rebaixes de penes.

Els Mossos aborden les violacions a BadalonaEls Mossos d’Esquadra celebraran avui una reunió extraordinària per abordar el fenomen de les violacions grupals a menors a Badalona, després que en els últims mesos hagin transcendit cinc casos en aquesta localitat. La Taula Operativa Regional de la Regió Metropolitana Nord analitzarà la situació i prendrà, si es creu necessari, mesures preventives en l’àmbit policial.El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va proposar ahir revisar els protocols socials d’actuació de la Generalitat amb els menors inimputables, malgrat que va dir que “no és el moment” de debatre sobre un canvi legal.

El futur alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, demanarà poder castigar els menors de 14 anys que cometin agressions sexuals.

Troben el cadàver emparedat d’una jove a TorremolinosLa Policia Nacional va localitzar dimarts el cadàver de Sibora Gagani, una jove de 22 anys desapareguda el juliol del 2014 a Torremolinos. Els agents van trobar les restes en una bossa d’escombraries darrere una paret del pis que va compartir amb Marco R., de 45 anys, amb qui mantenia llavors una relació.

Aquest home compleix actualment presó per presumptament matar a punyalades la seua última nòvia al maig a la mateixa localitat. La Policia van fer servir rajos X per detectar les restes de Gagani.

tracking