SEGRE

Jesús Bosch: "El món dels videojocs no ha deixat de créixer a doble dígit anualment"

És un emprenedor de cap a peus. La primera experiència amb Starloop Studios el va portar a crear dos companyies més vinculades al món dels videojocs, un sector amb tanta expansió que qui sap si acabarà creant el Tetris del segle XXI

Jesús Bosch: “El món dels videojocs no ha deixat de créixer a doble dígit anualment”

Jesús Bosch: “El món dels videojocs no ha deixat de créixer a doble dígit anualment”Pimec Joves

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jesús, Starloop no és l’única empresa que tens, oi?

Ja des de ben jovenet volia ser un empresari. Sempre m’ha agradat la programació informàtica, de manera que vaig dedicar-me a fer pàgines web quan va arribar internet. Un cop vaig acabar els estudis, vaig treballar a diverses empreses, sempre amb la mirada posada a crear la meva pròpia empresa. Finalment vaig fundar Starloop l’any 2011, després va venir Game Troopers el 2014 i el 2017 Starshot. I no crec que la cosa acabi aquí. Actualment amb Starloop tenim un projecte molt interessant amb molts reptes.

Per què vas decidir dedicar-te al món dels videojocs?

Hi ha una oportunitat econòmica molt important i també una part de diversió, de fer alguna cosa apassionant, que m’agradi, que sigui difícil i que suposi un gran repte. Això, ara que ens passem una part molt important de la nostra vida a la feina, és molt important. Econòmicament, és una indústria que factura milers de milions cada any i que no ha deixat de créixer a doble dígit anual des que m’hi dedico. L’oportunitat hi és, malgrat les barreres i la immensa competència, i les facturacions són enormes. Tot plegat fa que sigui excitant estar en aquest sector, i encara més obtenir uns resultats que ens han permès créixer any rere any.

Quins serveis oferiu?

Fem videojocs de tot tipus per a altres empreses. N’hi ha de molts tipus, des dels educatius i d’entreteniment a jocs per a poder recollir dades d’usuaris i estudiar-ne el comportament o, per exemple, jocs per a la formació de treballadors. Treballem per a empreses líders en el sector, tant a nivell nacional com internacional.

Quins són els factors d’èxit perquè un videojoc estigui al ‘top’ de la llista?

És un sector molt complex en el qual no hi ha una equació per aconseguir l’èxit d’un videojoc. Al final, es tracta d’un producte audiovisual i artístic, i és difícil saber si triomfarà. El que sí que sabem és que hi ha una sèrie de paràmetres que els videojocs d’èxit tenen en comú: que siguin divertits i que retinguin els jugadors, és a dir, que no eliminin el joc un cop instal·lat i no deixin de jugar-hi passat un cert temps. Aquesta mètrica és clau. A partir d’aquí, ve tota la resta.

Parlant del futur de la indústria, creus més en les grans companyies o en les petites i independents?

Les grans companyies han tingut i tindran sempre el protagonisme. Però sempre hi ha espai per a la sorpresa. Els independents o també anomenats indies poden tenir la capacitat de sorpresa per mitjà de la innovació que els més grans potser no tenen. Malgrat això, les estadístiques d’èxit d’aquest tipus de jocs són molt dures, ja que una enorme part dels videojocs desenvolupats per aquests estudis petits passen totalment desapercebuts al mercat. De la mateixa manera, i tot i les dificultats, alguns aconsegueixen destacar i convertir-se en productes que poden facturar desenes de milions d’euros. Les empreses independents han de tenir la capacitat d’organitzar-se i de convertir-se en empreses, i això tampoc és gens fàcil.

Crear videojocs és apte per a totes les butxaques i idees?

Sí. Un videojoc es pot fer en pocs minuts, per la qual cosa pot tenir un cost residual. No obstant, això implicaria que la qualitat seria tan baixa que en un mercat altament competitiu com aquest probablement passaria totalment desapercebut. Un videojoc d’èxit ha de poder entretenir al jugador, i per arribar a aquest punt, un dels elements que fan falta és, segons la meva experiència, un pressupost mínim de sis dígits.

Hi ha moltes ofertes per realitzar estudis enfocats al món dels videojocs però amb pocs elements en comú.

És una mica caòtic, tot plegat. Al darrere de molts d’aquests estudis hi ha molt màrqueting per atraure els estudiants. En alguns casos, considero que són, literalment, enganyats per fer formacions que no porten enlloc. A les persones que es vulguin dedicar al desenvolupament de videojocs els recomanaria que demanin consell a qui ja ho estigui fent.

Formeu part de PIMEC Joves Lleida. Creieu que és necessària la promoció d’aquestes iniciatives empresarials?

Tot el que sigui networking és sempre molt necessari en tots els punts de la carrera professional, tant si s’està començant a treballar o si ja es té un recorregut. Mai saps quan es presenta la propera oportunitat i quines coses pots aprendre. A més, també resulta satisfactori a nivell personal conèixer gent amb inquietuds similars.

tracking