SEGRE
Els panadons de poma, junt amb els de carabassa i d'espinacs, són una de les receptes que mai falten en la nostra cuina de setmana santa.

panadó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ingredients

1 kg de pasta empanada

400 grams de crema pastissera

400 grams de poma

200 grams de sucre

20 grams de canyella en pols

Peu de pasta. És un dels ingredients que necessitem per preparar la massa de l’empanada i l’hem d’haver preparat, com a mínim, el dia abans. L’elaborarem amb 1 quilo de farina, 600 mil·lilitres d’aigua, 20 grams de sal i 5 de llevat premsat, ingredients que hem de barrejar i reservar 8 hores a temperatura ambient i 8 més a 4 graus.

Massa. Recuperem 200 grams del peu de pasta i els tirem a la cubeta d’amassar, on afegim 1 quilo de farina de 140 W, 500 mil·lilitres d’aigua, 100 mil·lilitres d’oli d’oliva, 100 grams de sucre, 9 grams de sal i 5 de llevat premsat. Ho amassem durant uns 10 minuts, fins a tenir una massa homogènia i ho deixem reposar 20 minuts i després de pesar-ho i preformar-ho, encara 20 minuts més.

Preparació del farcit. Farcirem l’empanada amb poma tallada en llunes i crema pastissera. Per preparar la crema pastissera utilitzem 1 quilo de llet, 150 grams de sucre, 95 grams de midó, 180 mil·lilitres de rovell d’ou i 1 beina de vainilla. Infusionem la llet amb la vainilla. Barregem el sucre, els rovells i el midó. Si cal hi afegim una mica de llet. Escaldem la barreja anterior amb la llet infusionada. Tornem a portar la crema al foc i ho retirem al primer bull. Ho aboquem immediatament en un recipient net i ho filmarem a pell per a que no faci crosta (hi farem uns quants forats per a que respiri). Ho reservem en fred.

Estirem la massa de l’empanada amb un corró i damunt hi dipositem la crema pastissera i la poma tallada a mitges llunes. Abans de tancar el panadó hi incorporem un grapat de sucre i canyella en pols.

Cocció. Tanquem el panadó i el col·loquem damunt de paper de forn. Abans d’enfornar-lo, hi tirem una mica de sucre a sobre i el deixem coure entre 30 i 40 minuts al forn a 180-200 graus.

Tradició. Els panadons se solien preparar per Setmana Santa, perquè durant aquells dies no es podia menjar carn. Els més típics són d’espinacs amb panses i pinyons i d’espinacs i carabassa, però també es poden farcir amb fruites, com en aquest cas, de poma.

tracking