SEGRE
El contrast entre dolç i salat, un dels punts forts d'aquest plat.

El contrast entre dolç i salat, un dels punts forts d'aquest plat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ingredients

500 grams de maduixes

200 grams de sucre

150 grams de mantega

10 grams de pebre rosa

50 mil·lilitres de brandi

10 mil·lilitres de vinagre

50 mil·lilitres de nitrogen líquid

200 grams de gelat de vinagre

85 grams de gerds

Maduixes. Si són petites, les deixem senceres, sinó les tallem per la meitat. Les netegem i els traiem el mànec.

 
Caramel. Fem un caramel amb sucre i mantega i hi afegim les maduixes juntament amb unes gotes de vinagre.

Flamejat. Flamegem les maduixes amb brandi i hi tirem una mica de pebre. Gràcies al flamejat (del francès flamber, fer flames) el sabor de les maduixes s’intensifica. El licor  que fem servir, en aquest cas brandi,

ha d’estar a temperatura ambient o almenys no gaire fred, ja que sinó li costarà encendre’s. Quan el tirem a la paella, l’hem de deixar escalfar una mica i tot seguit ja podem procedir al flamejat. El foc es pot encendre amb un llumí llarg o un bufador de cuina i s’aturarà sol quan s’hagi evaporat l’alcohol (entre 15 i 30 segons). Si movem una mica la paella les flames trigaran més a extingir-se i ens assegurem que l’alcohol es distribueix uniformement.

Precaucions.  La paella per al flamejat ha de tenir un mànec llarg. Pot ser de coure, alumini, acer inoxidable o ferro, però ha de tenir el fons pla, ample i rodó i els laterals rectes no gaire elevats. També ens hem d’assegurar que resisteix bé la calor. Hem de tenir una tapa a mà per poder cobrir totalment la paella si la flama creix massa: sense oxigen, el foc s’apagarà. Quan aboquem el licor a la paella, l’hem d’enretirar un moment del fogó o la font d’escalfor. A l’hora del flamejat, és aconsellable encendre els vapors que emet el licor en lloc del licor directament.

Gelat de vinagre. En un cassó, escalfem l’aigua amb el vinagre i el sucre. Ho remenem fins que aconseguim una textura d’almívar. D’altra banda, batem els rovells de l’ou i els incorporem a poc a poc a la mescla. Ho deixem refredar. Quan estigui a temperatura ambient, muntem la nata i l’hi afegim. Ja es pot congelar.

Presentació. Emplatem les maduixes en forma de cercle i al mig el gelat de vinagre. Les maduixes flamejades 

són unes postres delicioses perquè la fruita absorbeix a la perfecció el sabor de l’alcohol.

tracking