SEGRE
La coca de forner és una recepta senzilla però deliciosa de la nostra pastisseria.

Coca forner

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ingredients (4 persones)

1 kg de farina 160 W

600 mil·lilitres d’aigua

18 grams de sal

10 grams de llevat premsat

300 grams de massa mare

180 grams de mantega de porc

100 mil·lilitres de licor d’anís

200 grams de sucre

200 grams de pinyons

200 mil·lilitres d’oli d’oliva

Amassem la farina amb sal, llevat premsat, la massa mare que hem preparat el dia abans amb farina, aigua i sal i que ha fermentat 8 hores a temperatura ambient i de 8 a 10 hores a 4 graus. Hi afegim l’aigua lentament mentre pastem. Al final hi incorporem la mantega i l’oli en quantitat abundant. Aquesta aportació d’oli serveix perquè la coca tingui una crosta més fina i tingui una consistència més flonja i melosa. Seguim pastant fins que la massa absorbeixi l’oli i ho deixem fermentar en bloc durant 40 minuts a uns 25 graus.

Elaboració. Després del procés de fermentació, la massa haurà doblat el volum. La dividim en peces d’uns 300 grams aproximadament cadascuna i les tornem a enfarinar per estirar-les amb el corró, treballant sempre des del centre de la massa cap als extrems.

Preparació. Posem la coca en una safata amb paper de forn. A la massa, a la qual ja hem donat la forma definitiva, hi fem unes marques amb les mans mateix i ho suquem amb oli d’oliva verge extra. Hi afegim els pinyols i, a l’últim, el sucre, en aquest ordre. Si volem aconseguir un resultat una mica més esponjós, abans de posar-hi el sucre i els pinyons podem deixar fermentar la massa mitja hora més.

Cocció. Posem la coca al forn durant uns 18 minuts, sense vapor, a una temperatura d’entre 220 i 230 graus. Quan el sucre comenci a caramel·litzar, és senyal que la cocció ja s’ha completat. Quan la traiem del forn i mentre encara estigui calenta, hi podem tirar un raig d’anís. Aquesta és una de les receptes més senzilles i alhora més delicioses de la pastisseria tradicional de les nostres terres.

tracking