SEGRE

Vielha e Mijaran. Gaudir d'entorn natural al bell mig de la Val

Muntanyes, rius i llacs envolten els 13 pobles que integren el municipi, dotat amb una oferta turística completa i preparada per rebre tot tipus de visitants

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Situada al bell mig de la Val d’Aran, s’alça Vielha e Mijaran, aixoplugant tretze pobles (Arròs, Vila, Aubèrt, Betlan, Mont, Montcorbau, Betren, Casau, Escunhau, Casarilh, Gausac, Vilac i Vielha). Un emplaçament estratègic per un municipi ample, divers i que gaudeix d’una completa oferta turística.

Lluny en el temps queda quan Vielha e Mijaran, com el conjunt de la Vall, vivien majoritàriament de l’agricultura i ramadera. L’obertura de l’estació d’esquí de Baquèira, el 1964, va suposar tot un revulsiu per l’economia de la zona, que va transformant-se progressivament. Avui dia, gairebé el 90% del PIB està relacionat amb el turisme, tot impulsant una indústria hotelera, de restauració i comercial als diferents nuclis del municipi. En aquest impuls juga un paper clau el privilegiat entorn natural, valorat per un visitant que cada cop més demana vacances i estades en espais a l’aire lliure i de muntanya.

De fet, tots els pobles es troben envoltats de muntanyes, rius i llacs on fer rutes de senderisme o BTT. La joia de la corona és el Camin Reiau, el camí de muntanya natural i històric que vertebra bona part del municipi, apte per gaudir sol, en família o amics i que connecta amb diversos pobles del municipi.

El patrimoni no es queda enrere. El municipi conserva diversos temples de construcció romànica i gòtica en bon estat, fins i tot més d’un en cada poble. Són de visita obligada, com ho és la fàbrica Dera Lan, un exemple de la petita indústria tèxtil, així com el Museu Etnològic, on descobriran molts aspectes de les arrels araneses i la forma de viure dels avantpassats.

Plats i artesania de la terra

La cuina aranesa és molt rica i extensa, on destaquen plats com l’Òlha Aranesa, integrada per diferents verdures, carns i llegums, a la manera d’una escudella. També són molt típics els crespèths, els coquilhons i els civets de senglar i cérvol. Tot acompanyat del cassís, un licor fet amb grosella negra, i l’aigua de nodes, elaborada amb nous.

En artesania, són rellevants els paèrs, uns cistells fets amb fusta de cirerer i avellaner que s’utilitzaven als horts i ara s’empren com elements decoratius. I el tèxtil, sobretot la roba elaborada amb llana d’ovelles per sobreviure al fred intens.

La cultura popular és ben viva, amb diverses manifestacions. Destaquen els santets i romeries, distribuïts durant bona part de l'any en les diferents esglésies i ermites que es dispersen pels pobles.

  • En fires, la més significativa és la del 8 d'octubre, amb més de 100 anys d’història. Inclou una part ramadera, amb el concurs de bestiar i una vessant comercial, amb parades als diferents carrers.

  • La festa major s’acostuma a celebrar pels volts del 8 de setembre.

  • Reivindica la identitat aranesa la Corsa Aran Per Sa Llengua. Vielha acull l'arribada de gent a peu procedent de diversos llocs de la Val. Els participants arriben carregant els terçons, que permetran dibuixar el mapa d’Aran.

  • Els atractius de Vielha e Mijaran

    PARATGES

    . Sauth deth Pish.

    Arròs atresora el salt d’aigua més important i emblemàtic de la Val, el Sauth deth Pish. L’integren dos cascades, la principal i la més espectacular d’uns 15-20 metres d’alçada, i l’inferior d’uns aproximadament 5 metres. Una passejada pels voltants permetrà descobrir el magnífic bosc de Siesso i el petit llac de muntanya de Varradòs. També pel municipi discorre el paratge de l’Artiga de Lin, considerat per molts el racó natural més bonic de la Val. Resseguint un petit circuit hi ha les fonts del riu Joèu (Uelhs deth Joèu). Paratges de gran bellesa, com la Bassa d’Oles, envoltada pel bosc de Varicauba, conviden a una passejada relaxant. Altres indrets, com les muntanyes de Montcorbison (amb un pic de 2.173 m), la Tuca i el Port de Vielha seduiran als excursionistes de mena.

    ESPORTS CIRCUIT I CURSES

    Rodibook 

    Qui vulgui prémer el gas a fons té cita a la Rodibook, un circuit de motos que comença i acaba a Vielha. El municipi és escenari d’altres curses com la de BTT Pedals de Foc o la cursa de muntanya Vielha-Molières. I és el punt d’arribada de la Cursa e Caminada des 15 Pòbles, que travessa bona part del terme.

    PATRIMONI AMB HISTÒRIA

    Romànic i més

    Esglésies com Sant Estèue (Betren i Montcorbau), Sant Fèlix (Vilac), Sant Pièr (Escunhau), Sant Joan (Arròs) o Sant Miquèu (Vielha) són exemples del llegat romànic, gòtic i barroc al municipi. També mereixen una visita construccions com la Casa Père Joan (Escunhau) o el Musèu dera Val d’Aran, del segle XVII.

    CULTURA DANSES

    Vincles occitans 

    Els balls aranesos, interpretats per les colles de Santa Maria de Mijaran i Es Fadrins de Vielha en les diverses festivitats locals, testimonien la connexió amb l’Occitània. De fet, l’himne oficial d’Aran és Montanhes Araneses, de tradició occitana. I la llengua, l’aranès, els diferencia de la resta de Catalunya.

    Territori segur per a tothom

    El municipi s’ha preparat de valent per esdevenir un territori “segur tant per als nostres veïns com per als nostres visitants”, apunta l’alcalde de Vielha e Mijaran, Juan Antonio Serrano. Per això, tot i les limitacions que imposa la pandèmia del Covid19, “oferim un ampli ventall d’oferta natural, cultural, patrimonial i gastronòmica que us farà passar uns dies inoblidables”, assenyala. I tot plegat, “mantenint alhora les mesures de seguretat que us donaran la tranquil·litat que en aquests moments d’incertesa són tan necessaris”, remarca.

    Vilac, Vielha i la serra de Fontfreda i Sarrahèra

    Vilac, Vielha i la serra de Fontfreda i Sarrahèra.

    tracking