SEGRE

Solsona, feu d'història i cultura

Un ric patrimoni en arquitectura i tradicions i la presència d’associacions actives que el fomenten li va valer rebre el 2019 el distintiu Ciutat amb Caràcter, que la consolida com a destinació de turisme cultural

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ben a prop del centre geogràfic de Catalunya emergeix Solsona, posseïdora d’un ric patrimoni arquitectònic i artístic. Com rica és l’oferta festiva, cultural i tradicional, ja que és la ciutat amb més gegants i bestiari popular de Catalunya.

Tots dos trets distingeixen un important nucli comercial que presumeix del distintiu Ciutat amb Caràcter, que l’Agència Catalana de Turisme li atorgava el 2019, i el convertia així en el segon municipi de la demarcació a rebre’l, després de Lleida ciutat. Per concedir-lo, l’ens va valorar aspectes com el bon estat de conservació d’equipaments i el patrimoni local.

Una passejada pel nucli antic així ho fa palès. Hi sobresurt la catedral de Santa Maria, el referent en arquitectura més rellevant de la comarca. Palau Episcopal, plaça Major porxada, plaça de Sant Joan, els portals del Pont i el Castell o els edificis modernistes són llocs d’obligada visita a la capital del Solsonès, que l’any passat va celebrar el 425è aniversari del títol de ciutat. I fora del centre urbà destaquen autèntics pulmons verds com el parc de la Mare de la Font. Per copsar l’essència de la ciutat, hom convida a fer la visita Solsona monumental de la mà dels guies locals de Solsona Experience.

Es pot fer la reserva a la pàgina web https://solsonaexperience.com/visites-programades

Els atractius de Solsona

Itinerari Portals, fonts, Pou de Gel o Museu

Un recorregut pels indrets més emblemàtics arranca per la que es considera l’entrada principal al recinte mullarat, el portal del Pont. Caminant pel carrer de Sant Miquel s’arriba a la catedral de Santa Maria. Continua cap al Palau Episcopal, un exemple típic del neoclàssic català. Allí s’emplaça el Museu Diocesà i Comarcal, que no es poden perdre els interessats en l’art medieval. Seguint la ruta s’arriba a la plaça Major porxada, on convergeixen els principals carrers. I ben a prop, la plaça més genuïna de Solsona, l’emblemàtica plaça de Sant Joan, on se situa la primera font de la ciutat, del segle XV. Després cal dirigir-se cap al carrer del Castell, on es troba la casa del pintor tenebrista Francesc Ribalta, i la casa dels germans Morató, mestres del retaule. Davant mateix s’alça l’Ajuntament, d’estil renaixentista. I al costat el carrer Sant Pau, l’antic call jueu. Pel portal del Castell accedien els senyors de Solsona al prendre possessió de la ciutat. Altres punts d’interès són les cases de mercaders, el Quarto dels Gegants, el Pou de Gel o el gòtic Hospital Llobera, seu del Consell Comarcal.

Activitats

| Comerç

Artesania local. La zona comercial es concentra sobretot al nucli històric, pels carrers del Castell i Sant Miquel i la plaça Major. Allí s’emplacen botigues emblemàtiques, com els forns, pastisseries o punts de venda d’artesania local, com cistells de vímet, sabatilles d’espart o els famosos ganivets i navalles Pallarès.

Cultura

| Experiència entre gegants

Bestiari. La cultura popular és tot un estendard de Solsona. No debades, és la ciutat catalana amb més gegants i elements del bestiari popular per metre quadrat, que llueix en celebracions com el carnaval, el Corpus o la festa major. Gegants i altres components es guarden al Quarto dels Gegants.

Equipaments

| Llegat medieval

Biblioteca. Des del 2015 Cal Morató acull nova biblioteca, fruit de la rehabilitació total de l’edifici i estructures adjacents. L’entrada principal és en una antiga plaça medieval, que s’obre entre els carrers de Mirabalda i del Fesolet. També s’han recuperat els arcs gòtics apareguts en el decurs de les obres.

Solsona

Solsona

tracking