SEGRE

CIÈNCIA

La CE planteja debatre excepcions per permetre el reconeixement facial

Dins de la seua estratègia digital per als propers anys

La CE planteja debatre excepcions per permetre el reconeixement facial

La CE planteja debatre excepcions per permetre el reconeixement facialEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va donar a conèixer aquest dimecres la seua estratègia digital per als propers anys, que inclou una consulta pública sobre com desenvolupar de forma segura la intel·ligència artificial i debatre les excepcions en les quals podria permetre’s el reconeixement facial.

"Volem que la transformació digital doni poder a la nostra economia (...) La intel·ligència artificial no només millora les nostres vides sinó que la UE és líder en aquesta àrea", va recalcar la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, davant de la premsa, en presentar les iniciatives.

La política alemanya va recalcar que la UE vol "atreure més de 20.000 milions d’euros a l’any per invertir" en intel·ligència artificial.

La Comissió vol que els europeus puguin "confiar" en la intel·ligència artificial, una àrea "complexa" i que pot implicar "riscos significatius en certes àrees", segons reconeix, per la qual cosa caldrà dotar-lo de "normes clares" i "més estrictes" referent a la protecció dels consumidors per bregar amb pràctiques comercials deslleials i protegir les dades personals.

La salut o el transport són àrees en les quals la intel·ligència artificial pot tenir un impacte d’"alt risc", de manera que el seu ús ha de ser "transparent, de poder rastrejar-se i garantir la supervisió humana", va considerar.

A més, segons la seua opinió, les autoritats han de poder comprovar i certificar les dades utilitzades pels algoritmes, i és necessari comptar amb "dades imparcials" per garantir el respecte dels drets fonamentals, en particular la no-discriminació.

La CE recorda que actualment el reconeixement facial a través de reconeixement biomètric remot està "generalment prohibit i només pot utilitzar-se en casos excepcionals, degudament justificats i proporcionats", subjectes a "salvaguardes basades en lleis de la UE o nacionals".

Així, pretén obtenir opinions sobre en quines circumstàncies, si n’hi ha, podrien justificar-se tals excepcions.

"La intel·ligència artificial ha de servir a la gent i ha de complir sempre els seus drets", va recalcar Von der Leyen.

Pel que es refereix a les aplicacions d’intel·ligència artificial "de baix risc", la Comissió contempla un esquema d’etiquetatge voluntari per a les que apliquin alts estàndards de seguretat.

Per al desenvolupament d’aquesta tecnologia, Brussel·les apunta a associacions entre el sector públic i privat i crear els incentius adequats per incloure també les pimes.

La Comissió també ha donat a conèixer avui un full de ruta per crear un "veritable espai europeu de dades", un "mercat únic de dades", a fi d’alliberar dades que no s’utilitzen i deixar que flueixin lliurement en benefici d’empreses, investigadors i administracions públiques.

Perquè això sigui possible la CE haurà de presentar el marc regulador adequat sobre gestió, accés i reutilització de les dades entre empreses, empreses i administracions públiques i entre administracions, el que implica crear incentius per compartir informació i establir regles pràctiques d’acord a la protecció de les dades personals o les normes de competència.

La CE presentarà aquest any una acta de serveis digitals que establirà normes clares perquè les empreses accedeixin al mercat únic, reforçar la responsabilitat de les plataformes en línia i protegir els drets fonamentals.

tracking