SEGRE

MART

El vehicle Perseverance estrena càmera zoom HD amb un panorama de 142 fotos de Mart

El rover Perseverance de la NASA ha enviat des de Mart la seua primera mirada en alta definició al voltant de la seua posició al cràter Jezero, després de rotar el seu pal o 'cap' 360 graus.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rover Perseverance de la NASA ha enviat des de Mart la seua primera mirada en alta definició al voltant de la seua posició al cràter Jezero, després de rotar el seu pal o 'cap' 360 graus.

Va ser el segon panorama del rover, ja que les càmeres de navegació del rover, o Navcams, també ubicades al pal, van capturar una vista de 360 graus el 20 de febrer.

La nova panoràmica va ser obtinguda el 21 de febrer amb l’instrument Mastcam-Z, un sistema de càmera dual equipat amb una funció de zoom, que permet a les càmeres atansar, enfocar i prendre vídeos d’alta definició, així com imatges panoràmiques en color i imatges en 3D de la superfície marciana. Amb aquesta capacitat, l’astrobiòleg robòtic pot proporcionar un examen detallat d’objectes propers i distants.

Les càmeres ajudaran els científics a avaluar la història geològica i les condicions atmosfèriques del cràter Jezero i ajudaran a identificar roques i sediments que mereixen una mirada més propera amb els altres instruments del rover. Les càmeres també ajudaran l’equip de la missió a determinar quines roques ha de mostrejar i recollir el rover per a una eventual tornada a la Terra en el futur.

Cosit a partir de 142 imatges, el panorama acabat de publicar revela la vora del cràter i el penya-segat d’un antic delta d’un riu en la distància. El sistema de càmera pot revelar detalls tan petits com de 3 a 5 mil·límetres d’ample a prop del rover i de 2 a 3 metres d’ample en els distants pendents al llarg de l’horitzó.

La imatge composta detallada mostra una superfície marciana que sembla similar a les imatges capturades per missions anteriors del rover de la NASA.

"Estem ubicats en un lloc ideal, on pot veure diferents característiques similars en molts aspectes a les característiques trobades per Spirit, Opportunity i Curiosity als seus llocs d’aterratge", va dir en un comunicat Jim Bell de la Escuela d’Exploració de la Terra i l’Espai de la Universitat Estatal d’Arizona, investigador principal de l’instrument.

El disseny de Mastcam-Z és una evolució de l’instrument Mastcam del rover Curiosity Mars de la NASA, que té dos  càmeres de distància focal fixa en lloc de càmeres amb zoom. Les dos càmeres de les càmeres duals Mastcam-Z de Perseverance estan muntades al pal del rover a l’altura dels ulls d’una persona de 2 metres d’altura. Es col·loquen a una distància de 24,1 centímetres per proporcionar una visió estèreo i poden produir imatges en color amb una qualitat similar a la d’una càmera HD digital de consum.

tracking