SEGRE

Ximo Company: "Podem recórrer el traç dels gransmestres de l'art universal"

Ximo Company és catedràtic d’Història de l’Art Modern. Va ser director del Museu de Belles Arts de València. Investigador ICREA, amb 6 sexennis d’investigació a les espatlles i la Menció d’Excel·lència Docent de la UdL, és investigador principal de l’ACEM i director del CAEM. Ha escrit més de 25 llibres i 150 articles en revistes i és una referència per la bona docència i l’alta recerca innovadora.

Ximo Company

Ximo Company

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin és el millor pintor de món?

Velázquez, del segle XVII. Perquè pinta el respirar dels éssers humans. Pinta l’aire i l’atmosfera, i crea vida real.

On ha après vostè això?

De petit el meu pare em portava al Museu de Belles Arts de València. M’agradava tot, però davant l’autoretrat de Velázquez em quedava estabornit. Mirant els ulls de Velázquez trobava resposta a tot. Casualitats, anys més tard era el director d’aquesta pinacoteca, i feia el mateix que quan era petit: mirava els ulls de Velázquez per comprendre-ho tot. Fa dos anys vaig publicar un llibre sobre Velázquez que ajuda a comprendre per què a l’ACEM & CAEM es fan els millors certificats artístics del país.

Què diu de Rembrandt o Goya?

Dos miralls que m’ajuden a entendre el món i els misteris de la creació artística. Són dos mestres extraordinaris, irrepetibles.

Treballeu al Parc Científic de Lleida.

Ha estat un gran regal. Són unes instal·lacions on ens concentrem en silenci i amb el privilegi de veure obres d’art a temps complet.

Heu descobert algun Velázquez?

Encara no, però som al lloc correcte i anem acaronant propostes atributives que l’ensumen. Ja caurà.

També us arriben obres més contemporànies de Sorolla, Cezanne, Dalí, Saura o Picasso.

Sí, i de gran qualitat, som uns afortunats! Utilitzem la mateixa penetració i concentració analítica davant d’una obra del segle XVI que d’una del XXI. No som experts en una època artística, sinó a veure i examinar a fons el misteri i la grandesa de l’art.

Ha tingut un equip investigador molt ampli durant aquests vint anys.

Sí, i agraeixo la seva gran preparació i qualitat humana. Res s’hauria pogut fer sense la cohesió d’aquest extraordinari grup d’investigadors.

Cadascú va per lliure?

Mai. Treballem en equip. Quatre ulls hi veuen més que dos.

Teniu trucs analítics?

Hem après a veure amb precisió els ringo rangos de cada artista, el ductus (intensitat i soltesa del traç) i el cursus (trajecte i recorregut del traç). Aflora un resultat final, tècnic, creatiu, mental i espiritual que és constitutiu en una determinada obra. Acabes entenent el modus operandi dels grans mestres de la història de l’art.

I tot això dóna diners?

Nosaltres som investigadors, però al voltant del 6% del PIB d’Espanya el genera la cultura artística i patrimonial. Cada dia es mouen centenars de milions. La UdL del segle XXI té tot el dret a posicionar-se en aquest segment de la producció científica i econòmica.

Ja acabem.

Vull donar les gràcies a tota la gent que creu en nosaltres. Cada dia estem més ben posicionats i hem creat un vaixell insígnia, un centre diferenciat marca UdL.

tracking