SEGRE

Carles Buil: "El teletreball ja forma part de la nostra vida"

Carles Buil és CEO d’IFR GROUP, empresa líder a implementar solucions de Microsoft. Aprofitant el confinament, parlem amb ell sobre el teletreball

Carles Buil és CEO d'IFR GROUP, empresa líder a implementar solucions de Microsoft

Carles Buil és CEO d'IFR GROUP, empresa líder a implementar solucions de MicrosoftMAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles, 35 anys de vida i amb les oficines centrals al Parc Científic i Tecnològic de Lleida.

Sí, ja portem 35 anys liderant un sector molt específic, que és el d’aportar solucions de Microsoft als nostres clients. Al llarg d’aquests anys hem obert oficines a Madrid, Barcelona, Alacant i Saragossa, però l’oficina central la tenim al Parc Científic i Tecnològic de Lleida.

Sou líders en la gestió de solucions i productes de Microsoft, empresa que ha aportat una de les plataformes de referència durant aquesta barreja de confinament, pandèmia i teletreball, Microsoft Teams.

Ha sigut una de les revolucions durant aquests dies. El Teams forma part del paquet Microsoft Office, que és el que més empreses utilitzen en el seu dia a dia. Amb el teletreball, ha sigut l’eina que més s’ha utilitzat per mantenir contacte entre companys, departaments i projectes, ja que hem passat de fer reunions presencials a dins de les empreses a fer-les completament des de casa. Ha sigut l’eina amb més creixement durant la pandèmia.

Teniu dades d’aquest creixement?

Són xifres que van variant cada dia, però la darrera que tinc és que a Itàlia ha augmentat un 700%. A això cal dir que aquí a Espanya encara som molt de fer reunions presencials, de manera que estic convençut que aquesta xifra encara és més alta a casa nostra.

El programa s’ha adaptat teletreball?

Microsoft Teams és ja una eina adaptada, funcional i ja útil adaptada al teletreball. Però els desenvolupadors de Microsoft han realitzat alguna modificació durant la pandèmia, com la d’augmentar el nombre de persones que poden participar en cada reunió, que abans era de quatre persones.

Tens una xifra de les empreses que utilitzen Teams?

Estaríem al voltant de percentatges d’entre un 60 i un 70% d’empreses. En aquest camp hi ha altres plataformes i empreses que ofereixen productes similars, però no són ni tan segures ni tan pensades específicament per al món professional.

Parlem del teletreball. A IFR haureu vist pràcticament en temps real com les empreses feien el salt al teletreball d’un dia per l’altre

Hem vist un teletreball a dues velocitats. La primera són les empreses que ja havien apostat per treballar al núvol. A aquestes no els ha costat gens fer el pas, ja que els és el mateix treballar des de casa que des de la feina. La segona són els que no han fet els deures i en la part tècnica han patit una mica més, però aquesta part no ha sigut el problema.

Llavors, quin ha sigut el problema?

La part anímica. Com animes una persona que fa mesos que tens reclosa a casa, en un pis, en un despatx petit, amb dos nens rondant a la vora? A casa nostra, per exemple, tenim programadors que la seva feina els requereix molta concentració, per això una de les nostres feines és buscar mecanismes per resoldre el tema personal, l’anímic.

A IFR, que sou experts en el teletreball, quan us ha costat implementar aquest teletreball d’un dia per l’altre?

10 minuts.

Segons alguns estudis, el 50% de les empreses ja aposten pel teletreball de forma regular.

El teletreball ha arribat, de forma traumàtica, com una gran onada, però ha arribat, i ho ha fet per quedar-se. Abans, a moltes empreses quan els parlaves de treballar amb programes i arxius al núvol et deien que no, que això no anava amb ells. Avui et diuen que els ha agradat i que volen seguir. Quan tot això acabi, farem examen de tot plegat per veure què en traiem en positiu. Això sí, com deia, caldrà resoldre la part anímica.

Molta feina diària ja es fa a través del teletreball. Si les empreses no ho aprofiten, serà un greu error. Nosaltres hem augmentat la productivitat

Alguna solució per a això?

Nosaltres el primer que vam fer va ser basar-nos en la confiança. Malgrat que existeixen eines de control de personal, nosaltres no en tenim cap.

Una gestió en positiu.

El teletreball comporta també moltes pors, per saber si estem fent la feina, per saber com ens valoren o si els nostres caps saben què i com treballem. En realitat, t’he de dir que si algú no fa la feina amb teletreball, tampoc la farà al seu lloc físic. A tot això, i respecte a la confiança, a IFR seguim tres fases. La primera és garantir la seguretat econòmica. La segona és motivar la persona, per exemple, enviant-li a casa la seva cadira de la feina o la seva pantalla d’ordinador. La tercera és la motivació grupal i entendre que es pot treballar des de casa.

Ho veuen igual els vostres clients?

Tenim clients arreu de la geografia espanyola i veus com hi aposten. Per exemple, el client que abans ens exigia que fóssim allà per fer reunions, ara ho fa a la inversa, exigeix fer-les en línia.

I anirà a més.

Sí. Molta part de la feina diària d’administració, comercial o més o menys productiva es farà a través del teletreball. I si no ho fem així serà un greu error. Això sí, no cal que sigui del 100%. Podria ser d’un 70 o un 80% per mantenir una comunicació amb els companys de feina, però sí que estic convençut que serà la forma de treballar a partir d’avui. A més, probablement portarà reduccions de jornada, de 30 o 35 hores, per exemple. Nosaltres hem augmentat la productivitat 10%.

Amb el teletreball podem realitzar diverses reunions en un sol dia. Són més ràpides! Fins ara, les reunions duraven hores i implicaven desplaçaments

Ho poden dir les altres empreses?

Parlant amb companys del sector, coincidim que ara som més productius. Les reunions d’hores a casa del client han passat a mínimes des de casa. Imagina la quantitat de temps que podem estalviar!

Parlant de treballar al núvol, potser encara hi ha alguna por a la ciberseguretat.

Jo crec sincerament que això ja ho tenim superat. Avui dia ningú sap on té els seus diners, ni tan sols si existeixen. Són números, codis. El mateix passa amb els arxius i programes. No cal saber on són, només cal saber que estan ben protegits. A IFR fa anys que treballem al núvol, i mai hem tingut ni un sol cas de ciberatac a clients nostres que treballin amb aquest model.

És un dels reptes.

Nosaltres sempre hem cuidat aquesta part, però avui ja tenim un departament exclusiu dedicat a la ciberseguretat, també des del punt de vista jurídic. A més, fem sessions de ciberseguretat des de tots els àmbits, amb la col·laboració de l’advocat Ramon Arnó, per saber, per exemple, què passa quan publiquem una foto a internet. A IFR tenim clients de salut i diverses empreses de seguretat, que toquen arxius sensibles, pel que aquesta seguretat és part fonamental de la nostra feina. Amb Microsoft Azure donem totes les garanties.

Tornant al teletreball, alguna previsió?

En realitat ja no m’agrada parlar del que passarà, sinó entendre d’una vegada que ja és aquí. Ha vingut per quedar-se. Ja està implementat i ja és història.

tracking