SEGRE

IFR, Objectiu 2030: La sostenibilitat

Manel Querol Marco és responsable d’infraestructures i ciberseguretat d’IFR. Parlem amb ell de sostenibilitat en un sector, el tecnològic, que sembla que hi tingui poc a veure

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 25 de setembre de l’any 2015, l’Assemblea General de l’ONU va adoptar l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Aquesta agenda consisteix en un pla d’acció amb disset objectius de desenvolupament sostenible i que abracen tots els àmbits de la nostra vida, des dels econòmics fins als socials i mediambientals. Impliquen un compromís comú i universal que les empreses també incorporen a les seves estratègies de treball.

Manel, com comença la vostra història amb la sostenibilitat?

Amb l’Agenda 2030, quan a IFR Group vam plantejar incorporar un seguit d’accions i d’objectius a l’empresa, plantejant com podíem assolir aquests objectius des d’una empresa de tecnologia.

Sovint relacionem l’emissió de CO2 i la contaminació amb la indústria, de transport o d’alimentació, per exemple. També contamina una empresa de tecnologia?

Sí. El més directe són les emissions de consum energètic, ja sigui de concentracions de màquines o de centres de dades. Pensem que a través d’internet i les xarxes ho podem fer tot, però darrere de tot això hi ha màquines que suporten grans quantitats de continguts, emmagatzemen, analitzen, i que emeten molta despesa energètica. Un altre punt de reducció són els desplaçaments: la pandèmia ens ha ensenyat que podem fer moltes coses de forma remota, des de reunions i col·laborar en projectes fins a esdeveniments i fires.

I com es comença a canviar?

Un dels primers grans reptes és el de conscienciar l’empresa i els treballadors, si no podem caure en la temptació errònia que això de la sostenibilitat és per a grans empreses. Per afavorir-ho, a IFR hem dissenyat un petit programa sobre la plataforma de Microsoft Teams que, quan l’usuari és en una reunió en videoconferència, i a través de diversos paràmetres com el transport o la geolocalització, calcula l’estalvi d’emissions i energia que s’ha aconseguit fent una reunió de forma telemàtica. Veure-ho en temps real ajuda a la conscienciació.

Migrar els centres de dades de les empreses al núvol és una mesura d’estalvi energètic molt alta, que redueix consums en un 90%

Preveieu treure-la al mercat, aquesta eina?

La idea és fer-ho per als nostres clients, ja que hem comprovat que el nivell de conscienciació al qual arribem és molt elevat. I aquesta és la primera part que cal remoure.

Sembla que a molta gent li falta aquell punt de contacte físic.

La pandèmia ens ha ensenyat que ho podem fer tot remotament, i no dic que calgui eliminar-ho, però reduir la mobilitat afavoreix la sostenibilitat.

Seguim amb la relació entre empreses de tecnologia (TIC) i la contaminació i les emissions. En quin punt estem, ara?

Venim d’una tendència de molts anys en què les empreses han tingut els servidors als seus propis centres, i això consumeix una gran quantitat de recursos energètics i mai serà tan sostenible com utilitzar servidors preparats i eficients energèticament, que farà reduir la nostra emissió de CO2. La relació és directa, malgrat que la nostra feina sigui donar serveis tecnològics, hem d’entendre que generem una gran despesa d’energia i emissions.

Les empreses tendeixen a buscar revertir l’impacte d’emissions de CO2 i l’impacte energètic. La situació  ideal és la de les empreses amb CO2 negatiu

L’emmagatzematge al núvol pot ser la gran solució?

És un dels punts en què estem més a sobre. Per afavorir la sostenibilitat estem mirant de migrar-ho tot al núvol, però no a qualsevol lloc ni a qualsevol preu. La idea és trobar un proveïdor que garanteixi certs aspectes, com l’aprofitament de l’energia, els sistemes de refrigeració sostenibles, que utilitzi energia renovable i, una cosa molt important, la transparència sobre les dades i els indicadors de sostenibilitat.

Què suposa fer-ho?

Doncs, actualment, moure dades de les empreses al núvol significa aconseguir un estalvi d’entre el 80 i el 90% de les emissions i consum energètic.

Creus que es podria arribar al 100%?

Si l’únic que fa una empresa és reduir les emissions, que ja és un gran pas, no s’arribarà al 100%. Es podria tendir al zero, però sempre hi haurà emissions d’algun altre tipus. Malgrat tot, avui hi ha projectes de reducció de CO2 que utilitzen tecnologies químiques i biològiques per eliminar completament les emissions de l’aire. Hi ha tot un moviment d’empreses que inverteixen en aquesta mena de projectes

Una empresa pot posar-se objectius?

I és recomanable. Avui el que fan algunes empreses és calcular el que han generat al llarg de la seva història de vida i, per exemple, proposar-se arribar a l’any 2050 havent no només reduït la despesa energètica i en emissions, sinó també totes les emissions que ha generat la firma al llarg de la seva història. El que es coneix com a empresa CO2 negativa.

Revertir l’impacte històric.

Exactament. Que també es pot aconseguir utilitzant altres mètodes, com la reforestació, la fixació mineral de CO2 o capturant bioenergia a partir de CO2 capturat. Hi ha molts mètodes.

Com a IFR, què oferiu per reduir aquest impacte negatiu?

Actualment estem migrant dades de clients al servidor al núvol Microsoft Azure, i ho fem amb una eina que permet calcular, partint del consum que ha tingut l’empresa, quin seria el consum equivalent si la infraestructura hagués sigut en un centre de dades propi.

Quin és el proper repte en sostenibilitat?

El gran repte que ens trobem avui és que estem fent créixer exponencialment els serveis al núvol per la gran quantitat, gairebé ingent, de dades, que serà cada cop més eficient gràcies a tres grans investigacions que actualment ja comencen a donar resultats. El primer és el problema de l’emmagatzematge, que creix a ritmes de milions de gigues cada dia, un espai que provoca alts consums d’energia. Actualment s’investiga una tecnologia d’emmagatzematge basada en l’estructura de l’ADN, amb resultats sorprenents: amb una sola polzada cúbica han aconseguit emmagatzemar un exabyte, és a dir, mil milions de gigues!

Gairebé costa de creure.

És un gran avenç, però també es treballa en la millora de l’eficiència de les xarxes òptiques, que cada cop són més ràpides i que redueixen el consum. I el darrer factor és la intel·ligència artificial, amb la qual s’investiguen models i algoritmes que avui treuen rendiments similars als models actuals però 100 vegades per sota en el cost d’energia. Tot va cap a la rebaixa d’emissions de consum i a tenir un planeta que aguanti el ritme de creixement que li estem carregant.

I a nivell d’usuari?

És complicat calcular la nostra despesa en CO2, però hi ha eines i aplicacions que ho fan, segons la nostra dieta, el tipus d’ordinador i el consum d’internet, que també dependrà de per on passin les nostres dades.

IFR, Objectiu 2030: La sostenibilitat

IFR, Objectiu 2030: La sostenibilitatSEGRE

tracking